Ambasada SAD-a z NAP: Posao Larsona uključuje i rad sa partnerima širom BiH ne samo KS

Proteklih dana Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS našao se u centru interesovanja zbog informacije da je Ured zaprimio brojne prijave koje godinama stoje neriješene u Tužilaštvu KS i Tužilaštvu BiH.

Nakon dolaska Erica Larsona, višeg savjetnika Ureda za borbu protiv korupcije povećao se broj prijava građana ali veliki dio njih nije u nadležnosti samog Ureda.

S obzirom na informacije koje se pojavljuju čime se stvara iskrivljena slika o stvarnim nadležnostima i mogućnostima Ureda za borbu protiv korupcije pitali smo Ambasadu SAD u BiH za pojašnjenje o nadležnostima savjetnika Larsona.

“Gospodin Eric Larson, viši savjetnik Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD, počeo je svoj mandat pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, što je regulirano Memorandumom o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i Ambasade SAD. Posao gospodina Larsona u okviru Ureda je više savjetodavnog, nego operativnog karaktera”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Patriju.

Navode da to uključuje širok opseg funkcija kao što su strateško savjetovanje o sistemskim reformama, donacije opreme, obuka, mentorstvo, te pružanje stručne podrške na domaćem i međunarodnom planu.

“Iako je radno mjesto gospodina Larsona u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, njegov mandat uključuje i rad sa partnerima širom BiH”, ističe se u odgovoru.

Na pitanja o pojedinim prijavama koje su navodno upućene Uredu i savjetniku Larsonu, iz Ambasade SAD su istakli da ne komentiraju pojedinačne slučajeve.