Chadwick Boseman, zvijezda filma ‘Crna pantera’, preminuo u 43. godini života

Chadwick Boseman, zvijezda filma “Crna pantera”, umro je u petak nakon četverogodišnje borbe s rakom debelog crijeva, potvrdio je njegov predstavnik za Variety. Imao je 43 godine.

Prije nego što je izabran za superheroja Marvel Studiosa, njegova je karijera prvo eksplodirala portretima crnoameričkih ikona Jackie Robinson (u 2013. godini „42“) i Jamesa Browna (u 2014. „Ustani“).

“S neizmjernom tugom potvrđujemo smrt Chadwicka Bosemana. Bila mu je čast života oživjeti kralja T’Challa u “Crnom panteru.” napisao je na svom Twitter profilu.

“Chadwickova smrt je apsolutno poražavajuća”, rekao je Kevin Feige, predsjednik Marvel studija i glavni kreativni direktor Marvela, u izjavi.

“Bio je naša T’Challa, naša Crna Pantera i naš dragi prijatelj. Svaki put kad je zakoračio na set, zračio je karizmom i radošću, i svaki put kad se pojavio na ekranu, stvorio je nešto zaista neizbrisivo. U svom radu utjelovio je mnogo nevjerovatnih ljudi i niko nije bio bolji u oživljavanju velikih ljudi. Bio je pametan i drag, moćan i snažan kao i svaka osoba koju je prikazao. Sada zauzima svoje mjesto uz njih kao ikonu vjekovima. Porodica Marvel Studios duboko žali zbog njegovog gubitka, a mi tugujemo večeras sa njegovom porodicom. “

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Bob Iger, predsjednik kompanije Walt Disney Co. također se oglasio povodom tragičnog gubitka velikog prijatelja:

„Svima nam je slomljen tragični gubitak Chadwicka Bosemana – izvanrednog talenta i jedne od najnježnijih i najdubljih duša koje sam ikad upoznao. Donio je ogromnu snagu, dostojanstvo i dubinu svojoj revolucionarnoj ulozi Crne Pantere; rušeći mitove i stereotipe, postajući dugo očekivani heroj milionima širom svijeta i nadahnjujući nas sve da sanjamo veće i tražimo više od statusa quo. Tugujemo zbog svega što je bio, kao i zbog svega što mu je suđeno da postane. Njegovim prijateljima i milionima obožavatelja njegovo odsustvo s ekrana samo pomračuje njegovo odsustvo iz naših života. Svi mi u Disneyu upućujemo molitve i iskreno saučešće njegovoj porodici.”

Iako Boseman nikada nije javno govorio o svojoj dijagnozi, prema izjavi, liječenje je proveo veći dio svoje karijere, počevši od glume još jedne crnoameričke ikone, advokata NAACP i budućeg sudije Vrhovnog suda Thurgooda Marshalla, 2017. godine u filmu “Marshall” godinu dana prije premijere filma “Crna pantera”.
Boseman se nedavno pojavio u drami Spikea Leeja iz rata u Vijetnamu “Da 5 Bloods”, a ove godine trebao bi se pojaviti nasuprot u Violi Davis “Crno dno Ma Rainey”, igranoj adaptaciji drame Augusta Wilsona u režiji Georgea C. Wolfea.

Reakcija na Bosemanovu smrt bila je brza i duboka. I Joe Biden i Kamala Harris, demokratski kandidati za predsjednika i potpredsjednika, izrazili su sućut na Twitteru.