Amra Deliomerović: Jeste li takav život htjeli?!

Kao djevojčica od dvanaest godina, čitala sam neku knjigu, koju je otac donio, o simptomima raznih bolesti. Onda sam u 8. razredu prvi put se susrela sa anatomijom. Dok sam učila lekcije, zamišljala sam kako sam ja doktorica – pedijatar i kako spašavam dječje živote.

U momentu kada su se odrasli pomalo počeli uplitati u moj daljnji životni tok, negdje se moja ljubav prema medicini ugušila. Nestala. Ekonomija se tu progurala i prihvatila sam je. Mogla sam upisati medicinu, s obzirom na to da sam završila gimnaziju, ali sam osjećala strah – neosnovan, dakako.

Manje – više, većina strahova su bez nekog realnog osnova. “Trajat će dugo… Teško je“. Znam da bih mogla, ali kao dijete od osamnaest godina, smstrala sam da stariji imaju pravo.

Stariji, pustite djecu da slijede svoje snove. Pogurajte ih kada vidite da su to dobri snovi!

Ekonomiju sam završila, kako drugačije, u roku. Naravno da sam i počela raditi u struci i šta primjećujem? Kao pedijatar bih pomagala djeci da ozdrave, sada se svim silama trudim da mladima dam ovo svoje znanje, na kome se može i na kom’ će se itekako raditi, kako bi oni uspjeli da pretvore svoje sanjane ideje u stvarnost.

Da žive ono o čemu su sanjali. Neopisivo volim djecu i mlade. Javno obećavam da ću vam, koliko god mogu, svojim znanjem pomoći oko vaših ideja. Želim da se ne bojite i da budete ono što osjećate da trebate da budete.

Ja bih srčano voljela da bdijem nad nekim malim djetetom i da mogu reći roditeljima da će biti dobro, ali, voda pomjera i stijene i nađe svoj put. Mislim da ću, ipak, pored ovog što radim, raditi i sa studentima.

Volim da pišem, preoblikovala sam samo to u pisanje projekata.

Volim djecu i mlade, tu sam za njih da pokušamo i nemoguće.

Osnovci, srednjoškolci, sada ćete još malo morati da odlučite u kojem smjeru ćete se razvijati… Slušajte ono unutra… Ne slušajte ono “nećeš s tim moći naći posao” ili “…teško je“. Šta želja zna šta je ba nemoguće?! Molim vas da slušate intuiciju.

Ponosna sam na sve divne ljekare i ljude koji su nekako pronašli put do svojih snova – bar djelimično!

Sanjajte. Maštajte. Ostvarite to.