Australska plivačica oborila rekord: Po 35. put preplivala Engleski kanal

Australska plivačica preplivala je najduži dio Engleskog kanala već 35. put i time oborila oborila je rekord koji je postavio muškarac.

Chloe McCardel se sinoć oko 20 sati počevsi od Abbot’s Cliff plažeu blizini Flokestonea, uputila se u svoj 34-kilometarski plivački put, a doplivala je do Francuske jutros prije sedam sati. Trebalo joj je otprilike 10 sati i 40 minuta da prepliva Doverski prolaz koji je najuži dio kanala La Manche ili Engleskog kanala.

Prije nego se upustila u rušenje rekorda, McCardel je bila zabrinuta da li će morati u karantin kada se sa sjevera Francuske vrati u Britaniju. Međutim, britanske i francuske obalne straže ranije su razjasnile situaciju. Kako je 35-godišnjakinja provela tek nekoliko minuta na obali prije nego je doplivala do broda koji je vratio nazad, neće morati u samoizolaciju.

“Odličnog sam raspoloženja. Voljela bih proslaviti večeras u Engleskoj”, kazala je McCardel, piše BBC

Iako je prešla rekord Britanca Kevina Murphyja, koji je preplivao kanal 34 puta, pred McCardel je težak zadatak da dostigne ženski rekord jer je Britanka Alison Streeter prešla ovu dužinu već 43 puta.