Četiri razloga zbog kojih se lišće na vašim sobnim biljkama suši

Promjene na lišću sobnog bilja mogu biti znak da se zbiva nešto ozbiljno, a istovremeno ne morate odmah paničariti. Umjesto toga, radije provjerite što se zbiva i kako to riješiti

Ako se lišće vašeg bilja smežuralo, postoje četiri osnovna razloga koji do toga mogu voditi i nije uvijek riječ o najcrnjem scenariju koji podrazumijeva smrt biljke, piše MindBodyGreen.

1. Biljka je žedna

Botaničarka Alessia Resta kaže da smežurano lišće može biti znak da je zemlja previše suha te da trebate zaliti biljku.

“Biljka koju niste dovoljno zalijevali to će vam reći blijedim, smežuranim listovima ili će na krajevima lišća imati smeđe mrlje”, kazala je ona.

Stoga ukoliko primijetite takve promjene na vašoj biljci, provjerite vlažnost zemlje vaše saksije. Ako se u prvih nekoliko centimetara dubine čini da je zemlja potpuno suha, dodajte dovoljno vode da se zemlja navlaži.

Ipak, pripazite da ne ulijete previše vode, jer i to može zasmetati biljci. Stoga je važno da tegla ima otvore na dnu ili kamenčiće koji omogućuju drenažu. Na taj način ćete spriječiti nakupljanje viška vode na dnu posudice i posljedično truljenje korijena biljke.

2. Ima nametnike

Biljni nametnici mogu prouzročiti razne probleme, a među njima je i smežurano lišće. Mogu se pojaviti i rupe u lišću, mrlje te blijedo ili požutjelo lišće. Za to su najčešći krivac lisne uši koje isisavaju biljne sokove.

Dobro pogledajte lišće i provjerite ima li nametnika. Trebali biste ih vidjeti golim okom. Kako biste ih se riješili, prebrišite biljku mješavinom vode i malo sapuna za posuđe. Potom biljku nasprejajte čistom vodom kako biste uklonili ostatke sapuna, a potom osušite i posprejajte s malo neemova ulja razrijeđenog u vodi.

3. Previše svjetla

Ne treba svim biljkama izravna sunčeva svjetlost. Zapravo, mnoge više vole sjenu i hlad, a izlaganje izravnom suncu će rezultirati smežuranim i suhim lišćem. Biljku premjestite u sjenu i promatrajte ima li kakvih promjena nakon toga. Ako niste sigurni odgovara li vašoj biljci sjena ili izravno sunce, provjerite kod prodavača ili na internetu kakav tip biljke imate.

4. Problem sa zemljom

Ako ste provjerili sve gore rečeno, a problem je i dalje tu, možda je vrijeme da provjerite kakva je zemlja.

“Ako je lišće smežurano i nakon zalijevanja, možda se zemlja u tegli previše sabila i voda ne dopire do korijenja. Lagano izvucite biljku iz tegle i provjerite korijenje. Ako je oko njega čvrsta nakupina zemlje, biljci treba svježa zemlja”, savjetuje Resta.

Razlog za brigu

U većini slučajeva smežurani listovi nisu razlog za brigu. Kad ste ustanovili što je krivac za takvu pojavu, biljka će se relativno brzo oporaviti. No ako smežurano lišće ostaje i nakon što ste učinili sve navedene korake, najbolje je ukloniti smežurano lišće kako bi biljka imala dovoljno energije za brigu o zdravim listovima. Smežurano lišće često se pojavljuje, no lako je riješiti taj problem ako provjerite zalijevanje, osvijetljene, nametnike i zemlju. Kad ste riješili problem, biljka će uskoro izgledati kao nova.