Disney prvi put ima biseksualni lik u animiranoj seriji

Disney je dobio prvog protagonistu koji je otvoreno biseksualne orijentacije, i to u Disney seriji “The Owl House” (Sovina kuća).

Kako je autorka serije, Dejna Terrace otkrila na Twitteru, glavni lik serije je dominikansko-američka djevojčica Luz Noceda koja je biseksualna.

“The Owl House” je prvi put prikazana u januaru. Serija se bavi 14-godišnjom djevojčicom koja pronalazi vrata za čarobni svijet i pokušava da ispuni svoj san da postane vještica dok boravi tamo.

U ranijim epizodama Luz su privlačili dječaci, dok u nedavno prikazanoj epizodi “Enchanting Grom Fright” Luz počinje da istražuje svoj odnos s djevojčicom Amity Blight. U toj epizodi Amity kaže da ima osjećanja prema Luz i da želi da je pita da ide s njom na matursko veče. Kada su otišle na događaj, sve vrijeme su plesale zajedno.

U svojim objavama na Twitteru Terrace je potvrdila da je Luz biseksualna i rekla da se izborila za to da “kvir” djeca budu predstavljena u njenoj seriji.

“Bila sam vrlo otvorena u namjeri da u seriji imam kvir djecu. Jako loše lažem, tako da bi mi bilo teško to samo da proguram u seriju”, rekla je ona i dodala da su se neki iz ekipe Disneya protivili ovoj ideji.

Ona je dodala i da je odbila zahtjeve iz te kompanije da ne predstavi biseksualne ili homoseksualne odnose u crtaću.

“Ja sam biseksualna! Želim da pišem o biseksualnom liku, dođavola! Srećom, moja tvrdoglavost dala je rezultate, i sada me Disney veoma podržava”, navela je na Twitteru.

Četrnaestogodišnja Luz nije prvi Disney LGBT lik. Prethodno je u Disney seriji “Andi Mack” jedan od likova otkrio da je zaljubljen u dječaka – to je bio prvi put da se neko izjasnio kao homoseksalac u nekom šou na Disney kanalu. U maju, kratki Piksarov film “Out” emitovan na Disneyu imao je glavnog lika koji je bio homoseksualac, a u filmu “Onward”, jedan lik se izjašnjava kao lezbejka.