Ako postoji pobjednik pandemije onda je to zasigurno Sarajevo Film Festival

Ranije izjave uprave Sarajevo Film Festivala da je ovaj festival “održan i za vrijeme rata, te da će biti održan i za vrijeme pandemije” naišla je na mnogobrojna negodovanja javnosti. 

Javnost nije bila sigurna da li je baš dobar potez da se SFF održi pod svaku cijenu zbog trenutnih okolnosti, te da bi to mogao biti potencijalni klaster. Međutim, iako su svi bili dosta sumnjičavi mi smo šutke čekali reakcije, nekako smo vjerovali da je SFF institucija koja može da odoli svakoj prepreci.

Željeli smo tako da vjerujemo, vjerovali smo a i sada vjerujemo. Onda je došao trenutak da je ipak odlučeno da se SFF održi online. Narod kakav i jesmo, skloni omaložavanju, čekanju da komšiji crkne krava, i nestrpljivi da sve osudimo, i tu je došlo do mnogobrojnih ružnih komentara.

Mi smo opet gledali malo drugačijim očima. U jednom trenutku nam je čak i bilo žao organizatora. Veliki broj velikih partnera i sponzora, svi su oni platili za određene usluge koje više apsolutno ne mogu biti ispunjene. Veliki je to zadatak kako da se riješi. Kako se ponijeti prema sponzorima koji donose velike cifre novca, koji su uplatili ogromne svote, te ih dijelom SFF potrošio na organizaciju koja na kraju nije mogla biti iskorištena.

Prema informacijama koje imamo organizatori su kupili mnogo toga što je trebalo biti iskorišteno za doček gostiju, samo otvorenje ispred Narodnog pozorišta, i slično, ali je taj novac “bačen u vodu” jer je preko noći sve trebalo prebaciti online.

Iako je većina građana bila sumnjičava, pa i sponzora, mi smo željeli da vjerujemo, a i vjerovali smo da je to ništa što SFF ne može da pobijedi. I pobijedio je.

Sarajevo Film Festivalu se i dalje svi raduju, svi jedna čekaju projekcije, a film “Koncentriši se, baba” oborio je apsolutni rekord ovog festivala. Ogromnih, 14.000 gledalaca u jednom trenutku je gledalo ovaj film. Treba uzeti u obzir da je to 14.000 uređaja, te da je većinom više osoba gledalo film onda dolazimo do nevjerovatnih brojeva.

Ako je u svakom domaćinstvu najmanje troje gledalo film preko jednog uređaja, onda je to nevjerovatnih 42.000 gledala u jednom trenutku, ili 84.000 očiju koji gledaju film velikog Pjera Žalice.

Sarajevo Film Festival je zaista pobjednik pandemije, a pobjednik je uvijek i bio.