Dokazani simptomi COVID-19 koje ne treba ignorisati

Popis dokazanih tjelesnih znakova bolesti COVID-19, koje je nedavno objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC, Centers for Disease Control and Prevention), obuhvata jedanaest simptoma.

Povišena temperatura, kašalj i kratak dah bila su prva tri „službena” simptoma koje je, kad se virus SARS-CoV-2 počeo širiti SAD-om, CDC priznao. Kako su istraživanja napredovala, proširili su popis u aprilu, a sada su ga nadopunili s još tri tjelesna znaka, a to su začepljeni nos ili curenje iz nosa, mučnina ili povraćanje te proljev. Istina, sve te simptome koronavirusne bolesti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je još u februaru.

Za simptome na popisu smatra se da se mogu pojaviti dva do 14 dana nakon izlaganjavirusu, ali popis ne uključuje svaki mogući simptom COVID-19. Primjerice, neki pacijenti su imali neobičan kožni osip, a ta pojava još nije dodana na popis. Službeni popis će konstantno biti osvježavan kako će dolaziti nove informacije o novoj bolesti, za sada je na njemu jedanaest simptoma.

Povišena tjelesna temperatura – To je jedan od najčešćih znakova COVID-19. Blago povišenom temperaturom smatra se ona iznad 37,2°C, povišenom iznad 38°C, a jako visokom iznad 39°C.

Kašalj – Pacijenti često suho kašlju. To znači da kašljanjem ne izbacuju nikakav sekret, sluz ili pljuvačku.

Kratak dah- Uobičajeniji je kod teških slučajeva COVID-19. Može varirati u težini od zadihanosti pri normalnoj aktivnosti (poput hodanja stepenicama) do problema s disanjem i u mirovanju.

Umor- Možete se osjećati iscrpljeno, zbog borbe tijela protiv virusa. Taj napor vam ne ostavlja dovoljno energije za vas, kaže liječnica obiteljske medicine Susan Besser iz baltimorskog Mercy Medical Centera.

 Bolovi u mišićima i po tijelu- To je tipični simptom i ostalih virusnih infekcija, uključujući gripu, a može biti direktna posljedica povišene temperature i groznice. Liječnik obiteljske medicine David Cutler iz Providence Saint John’s Health Centera u Santa Monici kaže da povišena temperatura može uzrokovati bolove po cijelom tijelu, kao dio odgovora na upalu.

Glavobolja- Povišena temperatura može dovesti i do dugotrajnih glavobolja, kaže dr. Cutler. A i druge prateće pojave bolovanja, kao što su loše spavanje, jedenje manjih količina hrane i pijenje nedovoljnih količina tekućine, mogu izazvati bubnjanje u glavi.

Gubitak njuha i osjetila okusa

“Gubitak njuha i osjetila okusa isticali su se kao neobični simptomi COVID-19, ali zapravo je takva pojava već zamijećena kod osoba koje obole od viroza.” rekla je dr. Rachel Kaye, docentica na području laringologije i poremećaja gutanja na Rutgers University u New Jerseyu. Virusi mogu izazvati upalu sluznice u nosnicama, zbog toga one oteknu te se mijenja sposobnost osjećanja okusa i mirisa, tumači dr. Kaye.

Grlobolja- SARS-CoV-2 je respiratorni virus, što znači da može izazvati stvaranje prekomjernog mukusa koji se potom iz nosa slijeva u grlo. Uz konstantno kašljanje, ova pojava može dodatno iritirati grlo, kaže dr. Besser.

Začepljeni nos ili curenje iz nosa

“To su česti simptomi i kod drugih virusnih respiratornih bolesti, kao što su gripa ili prehlada. Kod COVID-19 začepljenost ili curenje iz nosa mogu biti direktna posljedica oticanja u nosnicama koje utječe i na vaš njuh.” kaže dr. Kaye.

Mučnina ili povraćanje- Nije sasvim jasno zašto dolazi do mučnine ili povraćanja, ali ima više teorija. Mogli bi biti posljedica pojačanog slijevanja sekreta iz respiratornih puteva u želudac, ali moguće je i da se kod nekih ljudi virus jednostavno „tako ponaša”, misli dr. Besser. Istraživanje objavljeno u American Journal of Gastroenterology razmatra teoriju prema kojoj ovaj virus može izazvati želučane teškoće zato što ulazi u čovjekov organizam putem receptora kakvi postoje i u gornjem i u donjem gastrointestinalnom traktu, gdje ih ima i do sto puta više nego u dišnim organima.

 Proljev- Teorije o pojavi proljeva jednake su kao i one o pojavi mučnine i povraćanja, moguće je da se virus jednostavno „ukorijeni” u probavnom traktu određene „podskupine” ljudi. Spomenuta studija objavljena u American Journal of Gastroenterology pokazala je da je među više od 200 osoba koje su oboljele od blaže forme COVID-19 kod gotovo 20 posto njih proljev bio prvi simptom.
Prema navedenome, može se reći da svaki simptom u gornjim dišnim putevima može biti znak COVID-19. Kako onda možemo po curenju iz nosa, kašlju i glavobolji raspoznati muči li nas COVID-19, prehlada ili alergija?

„Nekada nema načina razlikovati ih samo po simptomima”, rekao je stručnjak za infektivne bolesti dr. Amesh A. Adalja iz Centra Johns Hopkins. Stoga predlaže da povedete računa o svojoj osobnoj anamnezi  ako nikad niste imali dišne alergije, a sada vam se odjednom pojave simptomi, trebali biste se više zabrinuti zbog njih nego osoba koja uvijek prolazi kroz sezonske alergije (iako to ne znači da i ona ne može imati COVID-19).

Nadalje, alergije ne uzrokuju povišenu temperaturu, ali mogu izazvati kašalj i glavobolju. Pored toga, alergije se razvijaju postupno, kroz dane, pa i tjedne, dok će se znakovi COVID-19 pojaviti mnogo brže. No, ako imate simptome i bilo kakvu dilemu ili ste bili u potencijalno opasnoj situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti svakako se što prije obratite svom ljekaru, prenosi Živim.hr .