Dolina Mumijevih: Fotografije iz parka inspirisanog poslijeratnim crtićem

U planinama Saitama u Japanu nalazi se park za djecu (i odrasle) inspirisan legendarnim animiranim filmom Mumijevi (Moomini).

Foto Pixelizam 4
Foto: Pixelizam 

Zabavni park Akebono Kodomo no Mori Koen (poznat i kao Dolina Mumijevih) je skup građevina, mostova, kućica na drveću i svjetionika smještenog u centru malog ribnjaka.

U parku nema pravila, ni strogih uposlenika koji čuvaju red. Budući se nalazi u planinama, posjetitelji imaju i više nego dovoljno prostora za uživanje, a nekolko staza vodi i u šumu do malog mosta i kućica na drveću.

Foto: Pixelizam
Foto: Pixelizam

Mumijevi su glavni likovi u knjizi i komičnom stripu finske ilustratorice i književnice Tove Jansson, originalno izdani u Švedskoj, a kasnije i u Finskoj.

Pustolovna porodica skandinavskih trolova koji žive u vlastitoj kući u Dolini Mumijevih je osvojila srca djece ali i odraslih širom svijeta. Mumijevi su bili temelj za brojne animirane serije, filmove, pa čak i zabavne parkove.

Foto: Pixelizam
Foto: Pixelizam

“Mumijevi” je jedan od najpoznatijih crtanih u BiH, a u našu zemlju stigao je 1996. godine preko UNESCO-ovog projekta “Program banka”. Glasove našim omiljenim likovima posuđivali su poznati glumci: Senad Bašić (Tata Mumi), Nada Đurevska (Mama Mumi), Admir Glamočak (Mumi), Vanesa Glođu (Mumka) i Minka Muftić (Mala Mu).

Foto: Pixelizam
Foto: Pixelizam