UNICEF se zalaže za ponovno otvaranje škola u svrhu bezbjednosti i zdravlja djece

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) preporučuje da se škole ponovo otvore i ističe da su poduzete striktne mjere kako bi se doprinijelo suzbijanju širenja virusa Covid-19.

U svojoj studiji iz UNICEF-a naglašavaju kako postoje mnogobrojni dokazi o negativnom učinku zatvaranja škola na fizičko i mentalno zdravlje djece, njihovu prehranu, sigurnost i učenje. Zatvaranje škola može utjecati na povećnost zlostavljanja djece i manjka njihove zaštite.

“Često su škole bile među prvim objektima koji su zatvoreni, ponekad čak i prije nego što su zatvoreni trgovački centri, bioskopi i restorani. Danas znamo više nego što smo znali prije. Sve je više dokaza da djeca i škole u zemljama širom svijeta nisu glavni pokretači epidemije. Ustvari, ne postoje poznati dokazi o korelaciji između stope prijenosa bolesti i otvorenih ili zatvorenih škola. S druge strane, postoje ogromni dokazi o negativnom učinku zatvaranja škola na fizičko i mentalno zdravlje djece, njihovu prehranu, sigurnost i učenje. Stoga, ono na što mi pozivamo je da škole budu među prvim uslugama koje će biti ponovo uspostavljene nakon što budu uvedenesigurnosne mjere”, naveli su iz UNICEF-a.