Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila inspekcijski nadzor u Općini Stari Grad

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo izvršila je danas inspekcijski nadzor u Općini Stari Grad Sarajevo u predmetu kontrole provođenja propisanih mjera i poštivanja Naredbe Federalnog kriznog štaba od 06.08.2020. godine, preporuka ZZJZ FBiH, te Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Prilikom inspekcijskog nadzora konstatovano je da se na svim ulazima u objekat nalazi postavljena dezobarijera kao i jasno istaknute naredbe i uputstva u pogledu obaveznog nošenja maske i držanja propisane distance. Također je konstatovano da su obezbijeđena sredstva za tekuću dezinfekciju ruku na odgovarajućim mjestima na ulazima, s jasnim uputstvima za upotrebu. Dezinfekcija podova i radnih površina se, prema odluci Općinskog štaba civilne zaštite, vrši svakodnevno i upotrebljavaju se odgovarajuća sredstva ispravnog roka trajanja.

U momentu inspekcijskog nadzora zatečeni uposlenici Službe za obrazovanje, kulturu i sport, kao i Službe za civilnu zaštitu nosili su maske za lice na propisan način.

U zapisniku se navodi i da Općina Stari Grad ima izrađen Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa koji je i predočen inspektorima, a sadrži higijensko-epidemiološke mjere, preventivne mjere, mjere higijene, upravljanje kriznom situacijom itd.

Također, u općini Stari Grad se uredno vodi evidencija o zdravstvenom stanju uposlenika za svaku službu zasebno, o čemu su nadležnoj inspektorici predočeni evidencioni listovi.