Hrana koja pomaže u razlaganju masti u tijelu

Masnoće iz prehrane ne moraju nužno biti neprijatelj, jer kada u svoje tijelo unesemo adekvatnu količinu dobrih masti (nezasićenih) možemo poboljšati svoje zdravlje i fizičke performanse.

Međutim, masti se brzo talože i najsporije uklanjaju. Osim vježbe i promjene životnih navika, ishrana je jedan od bitnih faktora u uklanjanju ovih masnoća koje se nakupljaju.

Grčki jogurt ima skoro dva puta više proteina od ostalih vrsta jogurta. Treba mu duže da se probavi, što nas čini sitim duži vremenski period. Pored toga, sagorijevamo više kalorija sa proteinima nego ugljikohidratima.

Kinoa je nutritivna namirnica kojoj pripada titula za plan gubljenja kilograma. Ova čitava žitarica ima 8 grama proteina i 5 grama vlakana u jednoj šolji, te i odabir željeza, cinka, selenija i vitamina E.

Neke studije su otkrile da cimet ima stabilizirajući efekat na šećer u krvi. Ovo kontroliše apetit, posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Skoro svako može imati koristi od cimeta u tradicionalnoj ulozi kao dodatak kafi, čaju ili zaslađivaču bez dodavanja viška kalorija.

Ljute paprike sadrže hemikaliju koju zovemo kapsaicin koja kontroliše apetit i ubrzava metabolizam, ali samo kratkoročno.

Stimulisanjem tijela, zeleni čaj pomaže u razlaganju masti. Sadrži katehine, oblik fitohemikalija koji utječe na metabolizam. Da bi izvukli najbolje iz zelenog čaja, treba se piti nekoliko puta na dan.

Grejpfrut nema magična svojstva za sklanjanje masti sa tijela, ali zasiti nas brzo sa malim unosom kalorija. Razlog tome su razgradiva vlakna kojima treba duže da se probave.

Hrana koja ima veće količine vode zauzima više prostora u stomaku. Ovo daje signal tijelu da smo dovoljno pojeli i ostavlja manje prostora za ostalu hranu. Lubenica je odličan primjer. Dobar je izvor antioksidanta likopena, te i vitamina A i C.