Umjesto kvalificiranosti, članstvo u političkoj organizaciji i stranačko zapošljavanje

Stranačko zapošljavanje je jedan od najvećih problema u BiH, te jedan od ključnih razloga zašto iz Bosne i Hercegovine odlaze sposobni i kvalificirani mladi ljudi u želji da pronađu bolje uslove za život.

Zapošljavanje građana prema stranačkoj pripadnosti predstavlja osnovu za korupciju ne samo u BiH, već i u regionu.

Kragujevčanka Elena Ćirović, koja je sa diplomom Ekonomskog fakulteta tri godine bezuspješno konkurisala za posao, gledajući kako kandidati sa partijskim knjižicama i stranačkim vezama lako stižu do državnog posla, potpisala je ugovor o radu sa kompanijom iz inostranstva, prije nego što je došla u iskušenje da se učlani u neku stranku.

“Ja sam imala sreću da se ipak zaposlim na osnovu moje diplome i znanja pokazanog na intervjuima i testovima u okviru konkursa. Međutim, ne znam da li bih, da sam morala da čekam posao još par godina, došla u iskušenje da se učlanim u neku stranku i da, uz diplomu i partijsku knjižicu, nekako dođem do posla”, kaže Ćirović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Adnan Ćohković je nakon završenog Ekonomskog fakulteta namjeravao raditi pripravnički staž u javnim ustanovama koje to nude. Iako je imao prosjek od 9.8, on nije zadovoljio kriterije.

Iz Vlade HNK kazali su da visok prosjek ocjena nije presuđujući, jer su tu i kriteriji socijalnog statusa, duljine vremena kojeg se čeka na zapošljenje te prednost članova porodica poginulih veterana.

Prema onome što je iskusio, Adnan ipak smatra da je vodeći kriterij stranačka pripadnost.