Hrvatska: Studenti medicine u ulozi epidemiologa zbog nedostatka stručnjaka

U Hrvatskoj se zbog kontakta s koronavirusom nalazi 7519 osoba, a aktivno oboljelih je 2212. 

Na početku pandemije koronavirusa 103 epidemiologa koliko ih je trenutno su bila dovoljna kako bi se hrvatsko zdravstvo moglo nositi s izazovima, međutim, sada kada je fokus na koronavirusu i velikoj pandemiji, ova struka pada s nogu i potrebne su joj nove snage.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak napominje da u ovom trenu trebaju nove snage te da se s tim zahtjevom već išlo prema Ministarstvu zdravstva, piše Jutarnji list.

“Ljudi su preopterećeni i posla je previše. Bili bismo jako sretni da dobijemo još sto ljudi, ali nadamo se većem broju”, kaže Capak.

Naime, rješenje problema vidi se u dvije varijante. Jedna su studenti završnih godina medicine, no izgledniji su netom diplomirani mladi ljekari koji kreću u rad pod nadzorom. Računa se da bi oni dio tog vremena rada pod nadzorom mogli provesti u epidemiologiji, no za to bi trebalo promijeniti pravilnik. Oni bi u pravilu obavljali razgovore s kontaktima zaraženih.

“Do sada nije bilo predviđeno da mladi ljekari nekadašnji staž, a danas rad pod nadzorom, obavljaju u HZJZ-u, odnosno u takvom vidu zdravstvene struke. Stoga treba izmijeniti pravilnik, što smo i zatražili od resornog Ministarstva”, napominje Capak.

Liječnici po završetku studija odlaze u bolnice, domove zdravlja, na hitne prijeme i za takav rad dobivaju bodove koje koriste za specijalizaciju.

U ovom slučaju pravilnik nije predvidio bodove za epidemiologiju, što, logično, odbija mlade ljekare.

Očekujemo izmjenu, oni bi bili plaćeni preko HZZO-a, a i pozitivno bi bilo da se susretnu s epidemiologijom”, kaže Cacak.

Dodaje kako se računa i na diplomirane sanitarne inženjere. No, i tu postoji prepreka koju bi se trebalo pod hitno riješiti. Naime, isplata plata je u zavodima za javno zdravstvo drugačija nego u bolnicama.

Oni su plaćeni po timovima, a timovi su popunjeni, stoga se treba pronaći model plaćanja tim ljudima.

Do sada su kao ispomoć epidemiolozima priskakali i ljekari školske medicine, no uskoro počinje škola, tako da više neće moći pomagati na taj način.

Ministar Vili Beroš potvrdio je da su epidemiolozi preopterećeni.

“Ne može se reći da nedostaje epidemiologa. Njih nedostaje u ovoj epidemiji i moramo riješiti problem za ovaj period. Stoga razmišljamo da aktiviramo mlade liječnike. Godišnje ih diplomira 300 ili 350 i očekujemo da bi se dobar dio njih odazvao”, govori Beroš, a na pitanje hoće li morati prihvatiti posao ili će moći birati, kaže da nikakve prisile neće biti.