I sarajevski školarci od septembra u školskim klupama

U Kantonu Sarajevo su u toku konsultacije čelnika Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih sa epidemiolozima o tome kako organizovati narednu školsku godinu u uslovima epidemije koronavirusa, kazao je Anis Krivić, resorni ministar.

Prema njegovim riječima, najrealnija varijanta je da se primijeni kombinovani model praćenja nastave, odnosno da dio učenika nastavu prati u učionicama, a dio online.

“Još uvijek nije donesena konačna odluka i konsultacije još uvijek traju. Međutim, najbliži smo rješenju da nastavu u učionicama prate učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih, te prvih razreda srednjih škola. U tom slučaju bilo bi omogućeno da se podijele odjeljenja, kako bi se smanjio broj učenika u jednom odjeljenju. Time bi se osigurali uslovi za održavanje distance u toku nastave, jer bi učenici mogli sjediti po jedan u klupi”, kazao je Krivić za Oslobođenje.

Međutim, i dalje ostaje problem održavanja distance među djecom u toku odmora.

“Analiziramo iskustva drugih zemalja. Jedno od mogućih rješenja je skraćenje časova na 30 minuta, bez velikog odmora, a da mali odmori traju dva do tri minuta, tek toliko ako neko od učenika ima potrebu otići u toalet. Na taj način bi se svjelokupna nastava, odnosno svi časovi, u toku jednog dana mogli završiti za dva do tri sata, u zavisnosti od broja časova. Tada bi se napravila pauza u toku koje bi se učionice i hodnici dezinfikovali i pripremili za nastavu u drugoj smjeni”, pojasnio je Krivić.

Također, kako je naglasio, smanjen broj učenika u učionicama otvorio bu mogućnost za hitnu reakciju u slučaju potrebe, odnosno ako bi se koronavirus pojavio u nekom razredu ili nekoj školi.

“Prije svega, moram reći da nam je zdravlje djece najvažnije i to je polazišnas i ishodišna tačka u cijeloj ovoj priči. To je ono što nam je prioritet. U slučaju da se negdje pojavi koronavirus, sve bi bilo spremno da se taj razred ili cijela škola prebaci na online nastavu. Uostalom, u Sarajevu imamo jako dobra iskustva sa online nastavom. Doduše, u boljoj smo poziciji, nego rrecimo Hrvatska i Srbija, gdje su ministarstva obrazovanja na državnom nivou i koja brinu o daleko većem broju djece. Kanton Sarajevo jer moralo osigurati pristup internetu i tehnologijama za oko 51.000 učenika i mi smo uspjeli u tome, tako da svaki učenik u KS može pratiti online nastavu. Također, lakše nam je nego nekim drugim kantonima, jer raspolažemo većim sredstvima, tako da mi imamo jako pozitivna iskustva sa online nastavom”, naglasio je Krivić.