Koji su glavni uzroci pojave celulita?

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, tj. stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Važno je dodati da je nekada debljina bila simbol moći i bogatstva dok se danas na nju gleda mnogo drugačije posebno zbog drastičnog utjecaja na zdravstveni status osobe.

Glavni razlog pojave celulita je slabi protok krvi, što uzrokuje da se nagomilavaju stanice masti u koži, te ih vezivno tkivo ne može obuzdati, zbog čega nastaju nabori na površinama, prenosi Prvo zdravlje.

Stvari koje utječu na pojavu celulita uključuju: lošu ishranu, spori metabolizam, nedostatak fizičke aktivnosti, promjene u hormonima, dehidraciju, debljinu i boju kože.

Celulit se pojavljuje manje na tamnijoj koži. Ako imate svjetliji ten, proizvodi za samopotamnjivanje mogu učiniti da je celulit manje vidljiv. Postoje i drugi načini kako se riješiti celulita.

Kriolipoliza – Ova neinvazivna provedura zamrzava i ubija ćelije masti. Kada su mrtve, tijelo ih prirodno izbaci iz organizma. Ovaj tretman se obično koristi za oblikovanje tijela, ali kod izbacivanja masti iz tijela može smanjiti celulit.

Laserski tretmani – Zovemo ih još i radiofrekventni sistemi koji su obično mješavina masaže i liposukcije. Može razgraditi mast, skloniti konektivno tkivo da smanji nabore, poboljšati rast kolagena i zatezanja kože, povećati cirkulaciju krvi.

Masaža – Većina opcija se temelji na ideji masaže problematičnog područja da bi se povećala cirkulacija krvi i smanjilo nagomilavanje masti. Duboke masaže mogu razložiti konektivno tkivo koje uzrokuje izbočine. Problem kod ovakve vrste tretmana je da ima samo kratkoročne učinke.

Svi mogu imati celulit, bilo da ste mršavi ili imate viška kilograma. Najbolji način za uklanjanje celulita je kardio i trening jačine. Fokusiranje na noge, kukove i zadnju ložu tokom treninga čini kožu nježnijom i manje naboranom.