Iznenađujuće dobrobiti za tijelo tokom čestog konzumiranja kivija

Ako se jede redovno po jedan kivi tri puta na dan, tada on ima snažan utjecaj na sniženje krvnog pritiska, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Oslo na ispitanicima u dobi od 55 godina.

Visoki krvni pritisak jedan je od rizičnih faktora za nastanak bolesti srca te je ‘ubojica’ broj jedan u svijetu, objašnjavaju znanstvenici. Znanstvenici vjeruju da kivi ima izrazit antioksidativni utjecaj te obiluje luteinom. Osim toga, bogat je vitaminom B6 te je odličan za trudnice. Folat također sprječava nastanak anemije te potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, piše 24sata.hr.

Jedete li kivi kao međuobrok, njegova će vlakna potaknuti probavu i ubrzati metabolizam, a u tome dati i potreban osjećaj sitosti. Najbolji je dio taj što jedan veliki kivi ima tek oko 55 kalorija, što ga čini najboljom mogućom grickalicom. Kivi sadrži i vitamin A, koji je važan za razvoj djece, očuvanje zdravlja vida, kao i za ljepotu kože. Vitamin A najčešće se koristi u liječenju raznih kožnih stanja poput akni te drugih upala.

Fitokemikalije prisutne u kiviju pomažu u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala, poznatih okidača malignih bolesti. Ovo voće također sadrži vitamin E, a konzumiranje velikog kivija može vam isporučiti do 80 mg vitamina C što vam može pomoći u održavanju jakog imunološkog sistema.