Kanton Sarajevo: Stiže pomoć i za hotelijerstvo

Na inicijativu premijera KS-a Marija Nenadića održan je sastanak kojem su pored ministara u Vladi KS-a ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasne Agić, ministra finansija Jasmina Halebića i ministra privrede Draška Jeličića, prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca KS-a.

Općine

Sastanak je organiziran s ciljem pregleda do sada realiziranih aktivnosti s ciljem provedbe Koronazakona i programa mjera u KS-u i zbog otpočinjanja druge faze podrške privrede u KS-u.
Istaknuto je kako je za isplatu dijela plate privrednim subjektima na području KS-a za mart, april i maj do sada iz budžeta KS-a isplaćeno 9.603.527 KM, dok su od pet miliona podsticaja za poljoprivredu, do sada isplaćena 2.060.802 KM.

Također je i 312 obrtnika, koji su ispunili uslove za dodjelu podsticajnih sredstava, dobilo po 480,75 KM i to iz planiranih sredstava od 150.000 KM namijenjenih za ovu grupaciju.
Resorni ministri su tokom sastanka informisali o uspješno realiziranim zajedničkim projektima Kantona i općina, u kojem su učestvovale sve općine, osim Starog Grada. Međutim, i za ovu općinu KS je realizirao projekt koji se odnosi na podršku fizičkim licima i obrtnicima iz općine Stari Grad.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o aktivnostima, koje je Vlada KS-a zajedno s Vladom FBiH provodila prema Agenciji za bankarstvo FBiH, a što je rezultiralo realizacijom mjera iz Koronazakona.

“Do sada su sredstva dobili privrednici koji su u proteklom periodu imali najveći pad prometa. Kriteriji koji su definisani javnim pozivom bili su dobro iskoordinirani i jednaki za sve. Preostalo je više od 10 miliona KM neutrošenih sredstava i potrebno je donijeti nove kriterije s poslodavcima kako bi se na najbolji način isplatila ta sredstva”, rekao je ministar Jeličić, prenosi Oslobođenje.

Analiza

Član UO Udruženja poslodavaca Suhad Ećo naglasio je kako se nijedan poslodavac nije žalio na kriterije koji su dati u prethodnim javnim pozivima, ali da je potrebno sada dati nove podjednako dobre za sve.

Premijer Nenadić je rekao da je sada u drugoj fazi implementacije srednjoročnih i dugoročnih mjera neophodno napraviti dobru analizu stanja i vidjeti koji to privredni subjekti i dijelovi privrede nisu bili obuhvaćeni nikakvom podrškom. Posebno je istaknuo radnike u turizmu i hotelijerstvu. Već za sljedeći sastanak pripremit će se analiza stanja da bi se iz raspoloživih sredstava iz budžeta KS-a potpomogli hotelijerstvo i turizam te druge grane privrede koje u prvoj fazi nisu bile obuhvaćene.