Postavka umjetnika Almira Derviševića u Haagu

Postavka instalacije “Nestali” konceptualnog umjetnika Almira Derviševića našla se ispred Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, povodom 30. augusta, Dana nestalih.

Ovim činom Dervišević ukazuje na potrebu intenzivnijeg i efikasnijeg rada na planetarnom ostvarenju pravde, kako Međunarodnog suda pravde tako i društva općenito.

“Sve je izraženija prisutnost zlih ideologija u društvima širom svijeta i sve je uočljivija tolerancija prema djelovanju tih zlih ideologija. Upravo takve ideologije su u najvećoj mjeri uticale da se danas širom svijeta traga za hiljadama nestalih osoba. Vjerujem da odlučnijim suprotstavljanjem takvim ideologijama koje šire mržnju, koje čine i veličaju zločine možemo konkretno uticati da se u budućnosti broj nestalih osoba smanjuje”, smatra Almir Dervišević, i upućuje sljedeći apel:

“Individualno i kolektivno doprinesimo realizaciji pravednijeg društva jer ćemo na taj način doprinijeti i pronalasku nestalih osoba te uticati na uzroke njihovog nestanka. U protivnom, broj zločina i broj nestalih osoba će samo rasti i postajati naša svakodnevnica.”

Uprkos mogućnostima, brojni još uvijek nisu spremni suprotstaviti se zločinima koji se čine nad pojedincima i narodima širom svijeta. Kao primjer navodi palestinski narod, narod Uiguren, Rohinje…

“Tu su i težnje mnogih da nestane Bošnjaka kao naroda, što potrvđuju počinjeni masovni zločini nad nedužnim stanovništvom i počinjen genocid nad Bošnjacima širom Bosne i Hercegovine”, ističe Almir, prenosi portal Moja BiH.

Demoniziranjem i dehumaniziranjem nestaju prava naroda, a u konačnici nestaju i cijeli narodi. Važno je prepoznati i biti odlučan u osudi takvih ideologija, smatra Dervišević, jer one donose zlo cjelokupnom čovječanstvu.

“Zle ideologije kao takve utiču na nestanak vrijednosti u našim društvima koje su osnova i uslov istinskog uspjeha pojedinca i zajednice. Svi za pravdu, pravda za sve”, poručuje konceptualni umjetnik sa adresom u Nizozemskoj, Almir Dervišević.