Kina: Testirana uvezena pileća krilca, na pakovanju pronađen koronavirus

Uzorak smrznutih pilećih krilca uvezenih iz Brazila pozitivno je na novi koronavirus, objavile su kineske vlasti u četvrtak u najnovijem izvještaju o kontaminiranim uvezenim prehrambenim proizvodima.

Koronavirus je, javlja CNN, otkriven u srijedu na površinskom uzorku iz serije pilećih krila tijekom pregleda uvezene smrznute u Shenzenu, objavila je općinska vlada u priopćenju ne navodeći marku.

Zdravstvene vlasti Shenzena odmah su pronašle i testirale osobe koje su možda došle u kontakt s ovim proizvodom, a svi testovi su bili negativni. Svi povezani proizvodi na zalihama su zatvoreni i testirani, a testovi su bili negativni na koronavirus, stoji u izjavi.

Vlasti su u potrazi za srodnim proizvodima iste marke koji su već prodani. Uz to, područje na kojemu su bila skladištena kontaminirana pileća krilca je dezinficirano.

Brazil je dosad izvijestio o više od 3,1 miliona slučajeva koronavirusa te je tako postao druga najpogođenija država u svijetu, odmah nakon SAD-a, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

Vijesti o zaraženim pilećim krilcima stigle su dan nakon što je koronavirus pronađen na ambalaži škampi uvezenih iz Ekvadora, još jedne južnoameričke države. Virus je otkriven u restoranu u istočnoj provinciji Anuhi tijekom rutinske inspekcije.

Od juna je bilo sedam slučajeva otkrivanja virusa na pakiranju uvezenih proizvoda morskih plodova diljem zemlje, od provincije Shandong na istočnoj obali do općine Chongqing na zapadu, prema izvještajima državnih medija.

Ovi incidenti potaknuli su zabrinutost zbog sigurnosti uvezene hrane. Kineske zdravstvene vlasti više puta su poručivale javnosti da bude oprezan pri kupnji uvezenog mesa i morskih plodova. Na kineskim društvenim medijima neki su pozvali na obustavu svih uvoza zamrznute hrane.

No, zdravstvene vlasti, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) te američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ističu kako je mogućnost zaražavanja virusom putem hrane mala. Obje organizacije su istaknule kako se koronavirus uglavnom širi kapljično, prenosi CNN.

Iako se moguće zaraziti virusom dodirivanjem zaražene površine, uključujući pakiranje hrane, a zatim dodirivanjem nosa, usta i možda očiju, CDC navodi kako to nije primarni način na koji se virus širi.

“Do danas nema dokaza da se virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti prenose putem hrane ili ambalaže. Koronavirusi se ne mogu razmnožavati u hrani; potreban im je životinjski ili ljudski domaćin da se mogu množiti”, kaže WHO.

Kineske vlasti povećale su pregled uvoza mesa i morskih proizvoda od lipnja, kada se epidemija koronavirusa u Pekingu probila s najvećeg gradskog tržišta hrane na veliko.

Državni mediji izvijestili su u to vrijeme da je virus otkriven na dasci za rezanje koja se koristila za uvozni losos na tržnici, zbog čega su supermarketi uklonili losos sa svojih polica.

No, službenici u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti pokušali su ublažiti zabrinutosti.

“Ne možemo zaključiti da je losos izvor zaraze samo zato što je novi koronavirus otkriven na dasci za rezanje”, rekao je glavni epidemiolog kineskog CDC-a, Wu Zunyou, dodajući kako su zaraženi vlasnik ili kupci također mogli kontaminirati dasku

U julu se pojavilo novo žarište, u gradu Dalian na sjeveru kineske provincije Liaoning koja je povezana s tvrtkom koja prerađuje i domaću i uvezenu morsku hranu.