Krizni štab FBiH: Šta učiniti kada primijetiti simptome zaraze

Broj zaraženih u BiH je u konstantnom rastu, a nadležni organi, osim mjera za suszbijanje širenje koronavirusa, daju upute šta ćiniti u slučaju da imate simptome ove bolesti.

Ukoliko primjetite simptome zaraze koronavirusom – ostanite kući, poručuju iz Kriznog štaba FBiH.

„U slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute”, saopćeno je.

“Preporučuje se osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet”, stoji između ostalog u Preporukama Kriznog štaba/stožera FMZ.

Preporuke u uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se pogoršava i Naredbu Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 25.07.2020. koje su na snazi možete naći na linku.