Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva: Moguće odgađanje početka školske godine u FBiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva najavio je kako je zbog nestabilne epidemiološke situacije moguće odgađanje početka nove školske godine za 15 dana, te bi nastava počela 15. septembra.

Zakazan je sastanak u Konjicu koji će se održati sutra, a na kojem će Federalno ministarstvo zdravstva zajedno sa predstavnicima nadležnih kantonalnih ministarstava analizirati trenutnu epidemiološku situaciju i donijeti konačne zaključke vezane za početak školske godine.

“Jedan od naših prijedloga bit će da se školska godina ne započne početkom septembra, već da krenemo od 15. septembra, jer pidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da ne krenemo s nastavom u predviđenom roku”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa naglasio se kako se  otvaranje škola mora izvesti na potpuno siguran način, što zahtijeva širu diskusiju svih nadležnih institucija.

“Prioritet je zaštita djece, ali rizik jeste i prijenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, online nastava ne može biti jedino prihvatljivo rješenje, a na neke uzraste nije ni primjenjljiva, kao što su to učenici d 1. do 4. razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rješenje. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do 4. razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola”, rekao je Musa.