Krizni štab Ministarstva zdravstva KS: Kazne za građane bez maski

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS danas je pozvao na dosljednu primjenu odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te kažnjavanje njegovih prekršilaca.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajeva podsjeća da je 17. jula ove godine na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine proglašena epidemija izazvana novim koronavirusom. Proglašenje epidemije podrazumijeva poštivanje svih naredbi kriznih štabova i zakonskih odredbi definisanih u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, prenosi klix.ba .

“Naredbom Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva od 26. juna ove godine propisano je obavezno korištenje zaštitnih maski za lice. Postupanje u suprotnosti sa mjerama iz ove naredbe predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršilaca (Službene novine FBiH br. 29/05)”, kažu iz Ministarstva zdravstva.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS smatra potrebnim započeti sa dosljednom primjenom odredbi navedenog zakona, te kažnjavanju prekršilaca naredbe o obaveznom korištenju zaštitne maske na propisanim mjestima.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na COVID-19 nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma, čak i ako su ti simptomi blagi.