Neobičan aspekt fotografisanja: Fotografije japanskih srednjoškolki, lišene stereotipa

Fotografije Constance McDonald iz svakodnevnog života srednjoškolki u Japanu, ali onih pravih, koje ne imitiraju anime.

Fotografkinja Constance McDonald odrasla je na samom dnu svijeta, na najjužnijoj tački novozelandskog Južnog Ostrva. Ali, to ne znači da je bila izolovana od raznih utjecaja i kultura. Pet godina tokom njenog detinjstva, porodica McDonald je udomljavala japanske učenice iz ženskih škola iz Tokya. Ovo iskustvo je mnogo utjcalo na nju te je kad je odrasla odlučila da otkrije i njegovu drugu stranu i posjeti ovu zemlju.

Prijavila se da predaje engleski u jednoj ženskoj srednjoj školi koja se nalazi samo jednu stanicu od škole iz koje su srednjoškolke dolazile da borave kod nje godinama unazad. Sa sobom je ponijela i svoju kameru, naravno.

Iako njihove mornarske uniforme podsećaju dosta na anime i mangu, na Konstancinim fotografijama nema te muške perspektive koja je obavezna na gotovo svim predstavama mladih devojaka iz Japana u njihovoj pop kulturi. Umjesto toga, ona se postavlja kao neutralna sila koja ima moć da zabilježi tinejdžerke utopljene u njihov optimizam i ambiciju.

Foto: Constance McDonald

“Najviše me je očaralo njihovo samopouzdanje i motivacija,” kazala je ona za vice.rs. “Imaju velike ciljeve i planove za budućnost.”

Inspirisana i očarana ovim devojkama koje se toliko razlikuju od ustaljene predstave japanskih srednjoškolki, McDonald je sa njima uradila projekat i knjigu pod nazivom “Postati ću svoj san” (I Will Be My Dream) . Naslov je inspirisan izjavom jedne od djevojčica, Yu, koja je priznala da bi voljela da jednog dana radi za Ujedinjene Nacije.

Foto: Constance McDonald

“Moj san je teško ostvariti” ,rekla je Ju Konstanci,  “Ali postati ću svoj san”.

Na portretima su učenice koje se smijuju i uživaju u onome što rade: u sportu, muzici, učenju i zabavi.

Foto: Constance McDonald

“One nisu predstavljene kao jednodimenzionalne podteme” , kaže autorica te dodaje, “One su glavni likovi”.