Krizni štab Unsko-sanskog kantona uveo strožije mjere zaštite

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane koronavirusom, donio je novu naredbu koja stupa na snagu danom donošenja.

Naredbom se nalaže svim poslodavcima na području Unsko-sanskog kantona, kao i organizatorima manifestacija i okupljanja, da u narednim danima, striktno poštuju i provode Naredbu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 23. jula 020. godine, kao i preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Preporuke se odnose za državljane BiH i strane državljane koji ulaze u BiH, preporuke za javni prevoz, preporuke za ugostiteljske objekte, preporuke za muzeje, galerije, kina i sl, preporuke za vrtiće, preporuke za stomatološke ordinacije, preporuke za trajni smještaj i zbrinjavanje, preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti-dopuna, preporuke za rad hotela, preporuke za trgovine, uslužne djelatnosti, tržne centre, preporuke za proslave, preporuke za studentske/đačke domove i slično.

Nalaže se Kantonalnoj upravi inspekcija USK, općinskim i gradskim inspekcijama, kao i mjerodavnoj upravi policije, da u narednom periodu pojačaju kontrolu provođenja Naredbe pod tačkom 1.i da u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti. Mjere uključuju i pokretanje krivičnih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da su grubim neizvršavanjem federalne i kantonalne naredbe u uvjetima pandemije, počinila krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu Federacije BiH.

Od poštivanja i provođenja federalne naredbe i preporuka u narednom periodu, zavisit će i dalje pooštravanje mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike.

Naredba stupa na snagu danom donošenja, 5. augusta 2020. godine.