KS: Nastava u prve dvije sedmice prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici mjeseca septembra, razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Učenici razredne nastave, od I-IV razreda i V razreda u onim školama u kojima se razredna nastava odvija i u V razredu, će u periodu od 1. do 14. septembra pohađati redovnu nastavu prema sljedećem modelu:

Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Za učenike razredne nastave, osim učenika I razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra.

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od 5 minuta i bez velikog odmora. Nastava će se odvijati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola. Nastava će se realizirati uz obavezno poštovanje donesenih epidemioloških mjera.
U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, Škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave.

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, će učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem.

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja.

Roditelj odnosno staratelj učenika razredne nastave, koji usljed gore navedenih okolnosti ne može pohađati redovnu nastavu u školi, dužan je najkasnije do 27.8.2020. godine dostaviti školi pismenu izjavu da učenik ne može pohađati redovnu nastavu u školi, i da mu je potrebno dostavljati nastavne materijale u elektonskoj formi. Pismenom izjavom u tom smislu smatra se i izjava dostavljena putem e-maila ili na adresu škole.

Učenici predmetne nastave, od VI-IX razreda i V razreda u onim školama u kojima se predmetna nastava odvija i u V razredu, učenici srednjih škola, osim učenika srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole, nastavu će pohađati „online“.

„Online“ nastava će se realizirati u skladu sa Metodologijom realizacije „online“ nastave u Kantonu Sarajevu, Smjernicama za praćenje i vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom „online“ nastave i Smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole, koje dokumente će školama dostaviti Ministarstvo, za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prijem za učenike prvih razreda srednje škole će se organizirati 01.09.2020. godine, po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem učenika organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema.

Srednje škole za učenike s teškoćama u razvoju će izvoditi redovnu nastavu u učionicama, uz obavezu poštovanja donesenih epidemioloških mjera, osim oblika nastave kod kojih se ne mogu ispoštovati epidemiološke mjere. Takvi oblici nastave će se izvoditi prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.
Roditelj odnosno staratelj učenika koji pohađaju školu za učenike s teškoćama u razvoju, a koje ne može pohađati redovnu nastavu u školi, dužan je najkasnije do 27.8.2020. godine dostaviti školi pismenu izjavu da učenik ne može pohađati redovnu nastavu u školi, i da mu je potrebno dostavljati nastavne materijale u elektonskoj formi. Pismenom izjavom u tom smislu smatra se i izjava dostavljena putem e-maila ili na adresu škole.

Srednja muzička škola će izvoditi redovnu nastavu u učionicama, uz obavezu poštivanja donesenih epidemioloških mjera, osim oblika nastave kod kojih se ne mogu ispoštovati epidemiološke mjere. Takvi oblici nastave će se izvoditi prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

Praktičnu nastavu, koja se ne može realizirati „online“, treba omogućiti učenicima da obave u školi i/ili kod poslodavca uz poštivanje donesenih epidemiološkh mjera.