Mediji zahtijevaju što hitnije rješavanje njihovog statusa

Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa portalom Start BiH, organiziralo je webinar – okrugli sto o temi Novinari/novinarke u vrijeme koronavirusa/Na prvoj liniji/Ideje za oporavak.

“Mediji sada osjećaju najveće posljedice pandemije. Pad tiraža, smanjenje prihoda od oglašavanja. Jedina šansa je u projektima, jer su u RS-u neki mediji dobili pomoć, a za druge nema novca”, rekla je Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina.

“Mi smo odmah morali posegnuti za mjerama radi osiguranja nastavka rada. Pokušavamo se sada stabilizirati, radimo na projektima. A država čini sve da nam oteža. Inspekcije stalno dolaze”, kazala je Vildana Selimbegović, direktorica i glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

“Vlast ne obraća pažnju na probleme medija, ali će im mediji trebati uskoro kad krene predizborna kampanja. Mogli bi mediji stupiti u kolektivni štrajk narednih mjeseci”, ocijenio je direktor i glavni i odgovorni urednik magazina Start BiH Dario Novalić.

“Manja je motiviranost novinara, etablirani novinari napuštaju profesiju”, rezimirao je Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala capital.ba.

Mediji traže od vlasti u BiH što hitnije rješavanje njihovog statusa.