Vlada Federacije nabavlja 800.000 vakcina protiv koronavirusa za 40 posto stanovnika

Pripreme za nabavku vakcina protiv koronavirusa započele su danas na sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, što je i potvrdio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Prema njegovim riječima, Federacija će prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije krenuti s nabavkom 800.000 doza.

Potrebno je osigurati vakcine za Covid-19, na osnovu procjene broja stanovnika, a Vlada se odlučila na 800.000 vakcina, odnosno da se 40 posto stanovništva cijepi, a što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije“, kazao je Mandić.

Dodao je da će Vlada izdvojiti nešto više od 13 miliona KM za cjepiva.

Otprlike iznos po vakcini je 10 do 11 dolara, a što je ukupno 13 miliona i 200 hiljada KM. Dužni smo do 31. 8. obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova da smo pristupili pripremama za nabavku vakcina”, kazao je ministar na konferenciji u Mostaru nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodaje da je Vlada dužna do 15. septembra uplatiti 15 posto sredstava, te da će Federalno ministarstvo zdravstva i MInistarstvo civilnih poslova BiH potpisati i svojevrsni ugovor.