Na današnji dan Jugoslavija po treći put postala svjetski prvak u košarci

Na današnji dan prije tačno 30 godina, Jugoslavija je po treći put postala svjetski prvak u košarci na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u u Argentini.

Legendarna reprezentacija predvođena selektorom Dušanom Ivkovićem stigla je do treće zlatne medalje, a upravo ta generacija smatra se jednom od najboljih ikada na ovim prostorima.

Na putu do zlata košarkaši Jugoslavije izgubili su samo jednu utakmicu, u poslednjem kolu grupne faze od Portorika rezultatom 82:75.

U polufinalu susreli su se sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje nisu zastrašile Dražena Petrovića, koji je na tom susretu ubacio 31 poen i tako pogurao ekipu ka prolasku u finale.

U finalu protiv Sovjetskog Saveza,  čak petorica igrača imala su dvocifren učinak, među kojima su Žarko Paspalj (20), Dražen Petrović (18), Toni Kukoč (14), Jure Zdovc (13) i Zoran Savić (11). Na kraju, ubedljiva pobjeda rezultatom 92:75.

Članovi šampionske generacije bili su: Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić.