Nedolično i bahato ponašanje prema novinarima: Gubljenje novinarske etike

Odnos Ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, Faruka Kapidžića, prema novinarima, na jučerašnjem sastanku u Općoj bolnici, je izazvao negativne reakcije na društvenim mrežama.

Sastanak je bio posvećen gradnji izolatorija u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kapidžić je izašao iz zgrade bolnice prije završetka sastanka, što su neki protumačili kao izrazom nezadovoljstva. On je rekao da je to učinio zbog ranije dogovorenih obaveza, prenosi Source.

“Samo sam izašao i ostavio ih da rade. S obzirom dogovor mi bi trebali, koliko još sutra, da ispunimo dva zadatka za minimum uvjeta koji se trebaju stvoriti kako bi se krenulo s liječenjem pacijenata, kao i da nam kažu vremenski rok za koji se to treba napraviti i koja je to investicija, odnosno koliko bi to sve zajedno koštalo”, naveo je ministar Kapidžić.

Kapidžić je izjavu novinarima dao sjedeći u automobilu, dok je napuštao krug bolnice. To je ocijenjeno kao nedolično i bahato ponašanje osobe koja vrši javnu funkciju.

Brojni novinari su na društvenim mrežama izrazili svoje nezadovoljstvo Kapidžićevim ponašanjem.

Rasim Belko, novinar agencije ‘Patria’, koji je bio prisutan na mjestu događaja, za Source ispričao je šta se tačno izdešavalo.

“Ja sam fotografirao ministra koji je davao izjavu iz automobila. Iskreno, dio nas nije ni želio njegovu izjavu u takvim okolnostima, nego smo prepustili kolegama koji su to željeli pod svaku cijenu. U startu se mogla vidjeti njegova bahatost, kada je odbio poziv jedne kolegice da izađe iz vozila, pravdajući se da je nervozan, te da je napustio sastanak prije vremena,” rekao je Belko.

Prema njegovom mišljenju za ovakvo ponašanje političkih funkcionera prema medijima, najviše su odgovorni sami novinari.

Slično mišljenje dijeli novinar ‘Žurnala’ Avdo Avdić, koji smatra da novinari svojim radom uglavnom sami sebe ponižavaju.

“Novinari ne posjeduju informacije kojima bi mogli pokazati javnosti, ko su zapravo ti politički zvaničnici na svim nivoima vlasti, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji. Prisutna je duboka podjela između vlasnika medija, koji ‘guraju’ određenu političku strukturu. Tako da uvijek na određenim snimanjima, press konferencijama, postoje mediji koji podržavaju i oni koji ne podržavaju, određene političke sagovornike”, izjavio je Source Avdić.

Avidić smatra da su novinari koji su jučer čekali izjavu ministra Kapidžića, kako god to izgledalo, uspješno odradili svoj posao.

“Oni su snimili izjavu, a do ministra je kako se on ophodi prema medijima. Da kojim slučajem nisu došli do izjave, niko ne bi znao koliko je taj ministar bahat”, govori Avdić.

Veliki problem predstavlja i činjenica da se novinarskim poslom danas može svako baviti.

“Ljudi sa završenom fizičkom kulturom se bave novinarstvom, baš kao i naši političari politikom. Međutim, novinari prestaju cijeniti sebe, malo njih ima vlastiti stav. Odgovornost snose i urednici koji po svaku cijenu žele doći do materijala. Zato nam se i dešava da nam izjave daju kroz prozor automobila”, govori Belko i dodaje su mediji danas pretvoreni u ‘trkače’ za klikovima, zbog čega se gubi novinarska etika.

Otežavajuća okolnost u novinarskom poslu su politički zvaničnici koji nerijetko ulaze u otvorene sukobe s pojedinim novinarima, te se ne treba da čudi da poslije takvih situacija pripadnici sedme sile, u većini slučajeva trpe najveće kritike javnosti.

“Nedostak novinarske solidarnosti je sve zastupljeniji. Kada je Sebija Izetbegović, ismijavala na ekavici novinarku Al Jazeere, samo sam ja ustao i otvoreno se pobunio protiv toga i njene riječi javno okaraktereisao kao fašizam. Kolege novinari koji su mi se tada smijali, danas me povezuju s direktoricom KCUS-a. Najveći krivac za sve što nam se dešava je veliko neznanje novinara”, rekao je za kraj razgovora Avdo Avdić.