Za spas zemlje od nafte stanovnici Mauricijusa režu kosu

Joanna Berneger, članica parlamenta, je odrezala kosu kako bi spasila svoju zemlju od nafte, kosa odlično upija ulje, a njen primjer su pratili mnogi stanovnici ove otočne zemlje.

Mauricijska vlada proglasila je izvanredno stanje nakon što je japanski brod pun nafte udario u koraljni greben pokraj obale u Indijskom oceanu. Nafta je iz tankera počela izlaziti 25. juna, ali većina još nije iscurila pa opasnost od strašne ekološke katastrofe i dalje postoji.

Oko 1000 tona nafte već je izašlo iz broda i iscurilo u lokalne vode, no ostalo je još oko 2500 tona. Stručnjaci strahuju da bi i to moglo ubrzo završiti u prirodi.

Tamošnje stanovništvo se udružilo kako bi pokušali zaustaviti curenje nafte u okoliš, mnogi žrtvuju i vlastitu kosu jer je odlična za apsorpciju ulja.

Dok vlada traži međunarodnu pomoć u sprječavanju izlijevanja, mještani dan i noć izrađuju barijere od slame, lišća šećerne trske, pa čak i ogromnih količina ljudske kose koju mnogi režu kako bi dali svoj mali doprinos u spašavanju okoliša. Sve to nabijaju u vreće od tkanine i slažu na hrpe.

“Građani grade kilometre plutajućih čahura kako bi spriječili izlijevanje i daljnje zagađenje, a mi ih izrađujemo od listova šećerne trske, a pravimo ih i sa kosom jer je ona odlična za upijanje ulja”, rekla je tamošnja članica parlamenta Joanna Berenger koja je odrezala vlastitu kosu kako bi pomogla.

Kosa je zapravo savršeno sredstvo za čišćenje ulja u ovoj situaciji, kažu stručnjaci. Ljudska dlaka odbija vodu, a na sebe veže sve što je napravljeno od ulja. Ona zapravo odvaja vodu od ulja. Kilogram kose može u sebe apsorbirati osam litara ulja, napomenula je Joanna Berenger.

Kaže kako se znanstvenici već godinama zalažu za upotrebu ljudskih i životinjskih vlasi za apsorpciju kod izlijevanja ulja. Prvi put su tu metodu testirali 1978. godine kada se tanker Amoco Cadiz nasukao na obalu Francuske ispustivši u more oko 220.800 tona nafte. Istu metodu pokušali su kod izlijevanja nafte 2004. godine u Meksičkom zaljevu.

NASA je krajem devedesetih u studiji otkrila da 11.340 kilograma kose može biti dovoljno za apsorpciju 170.000 litara prolivenog ulja. Napisali su tada kako bi se skoro četiri litre ulja apsorbiralo u manje od dvije minute.

Zbog svih tih činjenica, lokalno stanovništvo na Mauricijusu se potiče na šišanje i darivanje kose, a frizeri besplatno šišaju sve koji kosu žele pokloniti za spas okoliša. Ovoj akciji podružila se i Francuska kojoj je Mauricijus nekada bio kolonija.

Mauricijus je mala zemlja koja u velikoj mjeri živi od turizma, od prekrasnih netaknutih plaža, čistog mora i raznolike prirodne divljine. Ovo izlijevanje nafte sve bi to moglo uništiti, posebno kada se uzme u obzir da se naftna mrlja bliži morskom parku Blue Bay i već prijeti koraljima, ribama i močvarama koje ovu otočnu državu štite od porasta morske razine.