Nepoželjni gost koronavirus čini svoje: Giro di Sarajevo otkazao sve događaje za ovu godinu

Giro di Sarajevo zbog pandemije koronavirusa otkazao je sve događaje za ovu godinu.

Nenadani i nepoželjni gost u ovoj godini promijenio je sve, kako našu svakodnevnicu tako i sportske manifestacije i događaje.

Pandemija virusa Covid-19 je cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao i kompletan svijet, potpuno paralizirala. Svjedoci smo mnogih promjena u domenu kulture, sporta i društvenog aktivizma na koje je utjecala nova epidemiološka situacija, pa su tako brojni događaji koji postoje decenijama, bili prinuđeni otkazati svoja izdanja za 2020. godinu”, kazali su iz Giro di Sarajeva.

Kako su kazali iz udruženja, ni oni nisu ostali imuni na sve promjene.

Od samog početka pandemije u martu ove godine, pomno pratili situaciju i procjenjivali da li je i kako moguće organizovati naše tradicionalne događaje. Kao što je svima poznato, malu školu biciklizma Giro Bambino već niz godina organizujemo u junu, pa je to bio prvi događaj za koji smo odlučili da ga ove godine nećemo organizovati. Mislili smo da jednostavno nema smisla stavljati na kušnju tek oporavljeno društvo i djecu od tog prvog vala pandemije“, pojasnili su.

Foto: Mirza Agić/ Giro di Sarajevo
Foto: Mirza Agić/ Giro di Sarajevo

Dalje navode da je za ovo ljeto planirano da trku ubrzanja podignu na viši nivo.

Vrlo brzo, došlo je i ljeto ali i broj zaraženih se povećavao. Iako smo sebi zacrtali na kraju prošle godine da trku ubrzanja na biciklima Gro Drag Race dignemo na viši nivo, da bude uzbudljivija za učesnike i zanimljivija za publiku, prosto je bilo nemoguće učiniti to uz adekvatne mjere zaštite svih prisutnih, pa smo i od te ideje odustali, barem što se tiče ove godine“, kazali su.

Najveći događaj, koji nosi ime i po samom udruženje, Giro di Sarajevo, kada ulicama Sarajeva vozi skoro 3.000 biciklista, također je otkazan.

Kao što svi vidimo, situacija nije nimalo bolja i virus još uvijek slobodno kola društvom. Države mnogo bolje razvijene od BIH se bore protiv pandemije i ne uspijevaju u tome. Svaki dan bilježimo na stotine novozaraženih a stručnjaci govore da je to samo zbog nediscipline i nepridržavanja edpidemioloških mjera.

U tom svjetlu, Giro di Sarajevo kao masovni biciklistički događaj je potpuno nebitan. Ono što je bitno je zdravlje svih nas i zaštita onih oko nas. Giro di Sarajevo će sačekati bolja vremena kada ćemo moći garantovati sigurnost svih učesnika, kako na cesti, tako i od virusa. Onako kako smo vas navikli još od 2008″, pojašnjavaju.

Foto: Mirza Agić/ Giro di Sarajevo
Foto: Mirza Agić/ Giro di Sarajevo

Čuvajte sebe i druge, nosite maske, držite fizičku distancu i ostanite odgovorni“, poručili su iz ovog udruženja za kraj.