Obilježena 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, heroja odbrane Sarajeva i BiH

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća danas je obilježena 28. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, istinskog heroja i istaknutog ratnog komandanta koji nije žalio dati svoj život u odbranu Sarajeva i BiH.

Tim povodom, gradski vijećnici Nazif Osmanović i Bajro Biber danas su u ime Grada Sarajeva, zajedno sa predstavnicima Općine Novi Grad, odali počast i položili cvijeće na spomen – obilježje u Saraj – Polju, saopšteno je na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva.

Foto: sarajevo.ba
Foto: sarajevo.ba

Ramizova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke od Milinkladske, Hrasnog brda, bitke za vodovod Mojmilo, Žuč, Aziće…

Foto: Faktor
Foto: Faktor

Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a dobitnik je i ordena “Zlatni grb s mačevima”. Po njegovom imenu u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

Ukopan je, kao i mnogi bosanski heroji i prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović, na mezarju Kovači.
Akademija posvećena Ramizu Salčinu održat će se danas u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad s početkom u 19 sati.