Perućica: Divlja i neobuzdana džungla, jedna od poslednjih oaza netaknute prirode u Evropi

Iako smo kroz historiju uništili mnoge, danas su ovi prirodni dragulji stavljeni pod strogu zaštitu, a jedan od posljednjih primjera se nalazi u Bosni i Hercegovini u Nacionalnom Parku Sutjeska, Perućica: Jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi.

Prašumomili  starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao utjecaja, šume koje su se od svog nastanka razvijale potpuno prirodnim putem, piše Pixelizam.

Nacionalni Park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Pored Perućice, u njemu se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u državi, visok 2.386 metara.

Prašuma Perućica stara je oko 20.000 godina, strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Foto: visitmycountry
Foto: visitmycountry

Ljudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus “rađanje-život-umiranje” biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo.

Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Bogastvo njene flore i faune čine je po mnogo čemu jedinstvenom u Evropi, jer posjeduje preko 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastog bilja, a pored toga u ovoj prašumi možete sresti divljeg jarca, vepra, srndaće, medvjede, kune, vukove te brojne druge životinje.

Foto: visitmycountry
Foto: visitmycountry

Perućica predstavlja istinsko prirodno bogatstvo, jedno od posljednjih očuvanih u Evropi. S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Sve je veći broj planinara, organizovanih grupa domaćih i stranih turista, ali i znatiželjnih mještana okolnih naselja koji je svakodnevno posjećuju, posebno u ljetnim mjesecima kada njena ljepota i zelenilo posebno dolazi do izražaja.

Ukoliko se nađete u blizini Nacionalnog parka Sutjeska, svakako posjetite prašumu Perućicu,jer vas njena divlja ljepota na koju čovjek još uvijek nije imao utjecaj, sigurno neće ostaviti ravnodušnim.