Karlo Paržik: Arhitekta bez kojeg Sarajevo ne bi bilo ovako lijepo

Čeh rodom, Sarajlija izborom epitaf je pod kojim je ukopan Karlo Paržik, arhitekt koji je zvanično najzaslužniji za jedinstvenu panoramu grada Sarajeva.

Iako Paržikov potpis nosi oko 160 objekata u Bosni i Hercegovini, najviše u Sarajevu, o njemu se donedavno malo znalo.

Rođen je 4. jula 1857. godine u selu Veliš blizu grada Jičín, u Kraljevini Češkoj 1857. godine. U Češkoj je završio srednju građevinsku školu, i nastavio školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču.

Na njegov budući stil najviše je utjecao profesor Theophil Hansen, najpoznatiji arhitekt historijcizma, stila kojem će Paržik ostati dosljedan dolaskom u Sarajevo gdje ga je pozvao kolega i prijatelj Josip Vancaš 1883.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

U Sarajevo, u kojem će ostaviti neizbrisiv trag, došao je na proljeće 1884. godine. Prvo je radio s Josipom Vancašem, jednim od najistaknutijih arhitekata koji su radili u Sarajevu, te mu pomogao na izgradnji zgrade Zemaljske vlade, današnje Predsjedništvo BiH, potom na izgradnji Katedrale srca Isusova, a zajedno su projektovali zgradu Vakufske palate. Radio je i na dogradnji sprata na Vancaševoj zgradi Grand hotela, današnjeg Zavoda za platni promet, u javnosti poznatoj kao zgrada ispred koje se nalazi Vječna vatra.

Njegovo najznačajnije djelo je zgrada Zemaljskog muzeja, čuvara bh. kulturno-historijske zaostavštine osnovana 1888. godine, a izgrađena u neorenesansnom stilu 1913. godine.

Pečat je ostavio i na jedan od najljepših dijelova grada, u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Paržik je preradio projekat nepoznatog autora za crkvu koja je trebala biti izgrađena u Rimu, ali je umjesto italijanske prijestlonice sagrađena u srcu Sarajeva.

Crkva danas nosi ime sveca Josipa, a trg ispred crkve simolično nosi naziv Karla Paržika.

Paržik je sagradio i današnju zgradu Fakulteta islamskih nauka na Baščaršiji, bogato je ukrasivši elemntima i detaljima raznih regionalnih škola islamske umjetnosti.

Trebao je raditi na gradnji sarajevske Vijećnice, ali se ministru Benjaminu Kalaju nije svidio njegov projekat. Ipak, Oblik projekta, trougaona tlocrtna kontura, je zadržan i u realizovanom rješenju Aleksandera Witeka, a kasnije i Ćirila Ivekovića. Paržik je izgradio zgradu koja se nalazi odmah pored Vijećnice, a u kojoj je nekad bio smješten zatvor.

Njegov prvi samostalni rad bila je stambeno-poslovna zgrada Penzionog fonda, koja je smještena s lijeve strane od ulaza u sarajevsku Katedralu.