Privremeno rješenje: Izetbegović dovela u pitanje status KCUS-a kao “univerzitetske bolnice”

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dobio je u maju ove godine privremeno rješenje o ispunjenju uslova za status univerzitetske bonice, a do 20. septembra menadžment KCUS-a ima obavezu dopuniti dokumentaciju koju su dostavili rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju.

Inače, postupak za dodjelu naziva univerzitetska bolnica obnavlja se svakih pet godina saglasno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica koji je donio federalni ministar zdravstva 2010. godine. KCUS je rješenje dobio 2015. godine koje je isteklo krajem maja ove godine.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je upozorio KCUS da im ističe rješenje te je KCUS pokrenuo proceduru obnove rješenja. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić donio je prijedlog o ispunjenju uslova. Dokumentaciju na dalje postupanje KCUS je proslijedio rektoru Univerziteta u Sarajevu gdje je utvrđeno da zahtjev nema urednu dokumentaciju.

Po prijemu uredno dokumentiranog zahtjeva iz člana 18. ovog pravilnika, kao i njegove ocjene u pogledu ispunjenosti uvjeta utvrđenih članom 104. Zakona, odredbama ovog pravilnika, te odredbama propisa o visokom obrazovanju i propisa o naučno-istraživačkoj djelatnosti, rektor donosi rješenje kojim bolnici dodjeljuje naziv univerzitetske bolnice ili rješenje kojim se odbija podnijeti zahtjev“, navedeno je u članu 19. Pravilnika.

KCUS za protekle četiri godine nije dostavio izvještaje o realiziranoj nastavi, niti je dostavio mišljenje tri nastavno-naučna vijeća osim Medicinskog fakulteta čiji bi studenti izvodili nastavu. Dakle, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović treba prikupiti mišljenja NNV-a Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija čiji studenti izvode nastavu u KCUS-u.

Univerzitetske bolnice dužne su jednom godišnje podnijeti pismeni izvještaj nadležnom javnom univerzitetu o pedagoškim, stručnim i naučnim uvjetima za izvođenje nastave na I i II ciklusu studija“, navedeno je u članu 23. Pravilnika.

Jasna procedura opisana je u članu 104. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Bolnica može dobiti status univerzitetske bolnice koji dodjeljuje javni univerzitet, na prijedlog Federalnog ministarstva, a uz prethodno pribavljeno mišljenje fakulteta zdravstvenog usmjerenja, ako se u bolnici provodi nastava u okviru univerzitetskog obrazovanja. Status univerzitetske bolnice iz stava 1. ovog člana dodjeljuje se sa rokom važenja od pet godina. Nastava iz stava 1. ovog člana može se provoditi po prethodno pribavljenoj saglasnosti federalnog ministra za obrazovanje i nauku i federalnog ministra“, navodi se.

Iako je Rektorat obavijestio menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu o nepotpunoj dokumentaciji, sa KCUS-a su u odgovoru zahtijevali da im se izda rješenje. Iz Rektorata su početkom avgusta ponovo poslali odgovor KCUS-u upućujući ih na Zakon o upravnom postupku i obavezu da dostave traženu dokumentaciju.

Kako je za Patriju potvrdila šefica Pravne službe Univerziteta u Sarajevu Berina Smajlović privremeno rješenje koje je izdato važi do okončanja studijske godine, odnosno do početka nove akademske godine.

Rok je 20. septembar za dopunu dokumentacije“, kazala je Smajlović.

Postavlja se pitanje kako je na osnovu nepotpune dokumentacije federalni ministar zdravstva donio prijedlog za ispunjavanje uslova čime je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Zakon i Pravilnik su jasno propisali uvjete za donošenje rješenja o ispunjenosti uslova, a rješenje o tome donosi rektor javnog univerziteta u ovom slučaju Univerziteta u Sarajevu.

Pravilnikom je određeno da rektor može i odbiti zahtjev ako nije uredna dokumentacija, ali to otvara pitanje odvijanja nastave za stotine studenata sa četiri fakulteta medicinske grupacije čime bi se ugrozio obrazovni proces. Očekuje se da KCUS do 20. septembra dostavi traženu dokumentaciju rektoru Škrijelju kako bi se donijelo rješenje o ispunjenosti uslova za dodjelu naziva univerzitetska bolnica.