Wizz Air obustavlja nekoliko letova s aerodroma u Sarajevu i Tuzli

Avio-kompanije “Wizz Air” i “Ryanair” zbog pandemije virusa korona najavile su privremeno obustavljanje više letova iz BiH.

Niskobudžetni mađarski avio-prevoznik “Wizz Air” je privremeno suspendovao 28 letova u nekoliko zemalja u regionu, uključujući i letove u Bosni i Hercegovini. U septembru i oktobru ove godine će avio-kompanija obustaviti nekoliko letova s aerodroma u Sarajevu i Tuzli zbog trenutne epidemiološke situacije širom svijeta, ograničenosti kretanja i malog broja rezervacija, pišu Nezavisne novine.

Na Aerodromu Tuzla su suspendovane tri rute, a još jedna će privremeno biti ukinuta sljedeće sedmice. Linija za Fridrihshafen ukida se od 7. septembra do kraja oktobra, kada završava ljetni red letenja.

Očekuje se da će se letovi za Salcburg, Beč i Bilund nastaviti 25. i 27. oktobra.

Iz ovog grada se nastavlja saobraćati ka 12 ruta, a neke od njih su reducirane. Po riječima Eseda Mujačića, direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, reducirane su linije Memingen i Dortmund s pet letova na tri sedmično. Smanjen je, također, broj letova za Malme, Ajndhoven i Geteborg.

Linija za Fridrihshafen se obustavlja do novembra i ne zna se hoće li biti vraćena uvođenjem zimskog reda letenja, koji počinje 1. novembra“, rekao je Mujačić.

On je podsjetio da su u julu, zbog restrikcija koje je nametnula Austrija, privremeno ukinute linije za Salcburg i Beč. Početkom augusta obustavljena je linija za Bilund u Danskoj. Postoji informacija da će se smanjiti broj letova za Bazel i Vekše.

Let između Sarajeva i Budimpešte će biti obustavljen do 2. oktobra.

Najveći broj ruta su suspendovali u svojoj najvećoj bazi u regionu – Skoplju, odakle će privremeno biti obustavljeno čak 13 letova, iz Beograda je privremeno obustavljeno pet letova, a iz Podgorice četiri.

Avio-kompanija ‘Ryanair’ u septembru i oktobru ove godine obustavlja letove, između ostalih, i na Aerodromu u Banjaluci zbog ograničenja kretanja u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona“, saopšteno je iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske”.

Kompanija “Ryanair” objavila je da će smanjiti svoj kapacitet letova za 20 posto tokom septembra i oktobra, pošto su primijetili da su rezervacije u proteklih 10 dana značajno oslabile, a imajući u vidu stalnu nesigurnost u vezi s nedavnim slučajevima virusa korona u nekim zemljama EU.

Poslije pauze od četiri mjeseca s aerodroma u Mahovljanima ponovo su saobraćali “Air Serbia” na liniji Beograd – Banjaluka – Beograd dva puta sedmično, “Ryanair” na liniji Brisel – Banjaluka – Brisel i Memingen – Banjaluka – Memingen po dva puta sedmično te čarter letovi Agencije “Kontiki travel” Antalija – Banjaluka – Antalija. Nakon suspendovanja linija za Brisel i Memingen i završetka sezone za čarter letove, s ovog aerodroma praktično će biti moguće putovati samo u Beograd.

Međutim, kako se saznaje, “Ryanair” i dalje planira da od 25. oktobra uvede tri nove rute u Banjaluku. Prema ranijim najavama, radi se o letovima za Geteborg, Beč i Milano Bergamo.

Svakako očekujemo kraj oktobra, odnosno početak zimske sezone letenja 2020/2021. uspješnijim“, navodi se u saopštenju iz “Aerodroma RS”.

Inače, Milan Račić, direktor “Aerodroma RS”, nedavno je za “Nezavisne” potvrdio da su u toku pregovori o uspostavljanju još nekih avio-linija, ali tada, kako je rekao, nije mogao da otkrije više detalja o tome.

Milionski gubitak

Esed Mujačić, direktor Aerodroma Tuzla, ističe da se red letova mijenja često usljed restrikcija putovanja te promjene epidemiološke slike širom Evrope, kao i varijabilne popunjenosti aviona na letovima.

Restrikcije i smanjen broj putnika uticali su na poslovanje aerodroma. Zbog pandemije su u proljeće bili obustavljeni svi letovi, a aerodrom je ušao u gubitak od 1,5 miliona KM. Mujačić je tražio pomoć kantonalne i federalne vlade, jer je aerodrom javno preduzeće te stoga nije obuhvaćen ni korona zakonom.

Vlada TK uplatila je 330.000 KM. Federalna vlada je obećala 930.000, uplatili su 460.000 KM. Aerodrom trenutno ima gubitak od pola miliona KM koji još nije pokriven“, pojasnio je direktor.

U junu je ovaj aerodrom opslužio 19.456 putnika, u julu 32.008, a tokom avgusta 24.556. Za isti period lani bilo je i više nego duplo putnika.