Početak nove školske godine: Primjenite savjete za školu bez stresa

Nakon bezbrižnog ljeta vrijeme je za povratak u školske klupe, a početak nove školske godine stresno je razdoblje kako za školarce tako i za njihove roditelje.

Kako bi početak školske godine prošao što bezbolnije za roditelje, a djeca bila spremna za nove školske izazove, primijenite neke od ovih savjeta, prenosi index.hr

Prisjetite se zajedno prošlogodišnjeg gradiva

Nije tajna da se djeca preko ljeta opuste te malo i zaborave naučeno gradivo pa je početak nove školske godine samim time teži. Roditeljima se savjetuje da s mlađom djecom sedmicu dana prije škole prođu prošlogodišnje gradivo. Dovoljno je prelistati sveskei prokomentarisati naučeno, a uočite li potrebu, djetetu možete i zadati neki manji zadatak za čije ćete ga uspješno rješavanje posebno pohvaliti ili čak i nagraditi.

Roditelji
Foto: 123RF

Prisjećanje na prošlogodišnje gradivo naročito je važno kod predmeta kao što su matematika i strani jezik koje vaše dijete uči. Zaboravi li naučeno, kod ovih će predmeta, gdje se gradivo nadovezuje na već naučeno, dijete imati određene poteškoće pa na to posebno obratite pozornost i ne preskačite ponavljanje krajem ljeta.

Na početku nove školske godine uobičajeni su i inicijalni testovi pa će ponavljanje gradiva dobro doći djetetu da inicijalni test riješi što bolje, a dobar će ga rezultat zasigurno dodatno motivisati i za novu školsku godinu i što bolje ocjene u njoj.

Vrijeme je za obaveze

Iako se djeci broj obaveza ljeti znatno smanji, ili ih nemaju uopšte, dobro je vratiti neke 2-3 sedmice prije početka škole kako bi se dijete pripremilo na sve one koje ga čekaju u novoj školskoj godini.

Neka to budu obaveze koje su povezane s onima školskima, tako na primjer ako primijenite savjet o ponavljanju gradiva, možete djetetu odrediti nekoliko zadataka koje mora riješiti taj dan. Možete krenuti i s jednostavnijim stvarima kao što su buđenje i odlazak u krevet ili priprema odjeće. Šaljite djecu na spavanje ranije i budite ih ranije, približno u isto vrijeme kao što trebaju ustati za školu. Uvedite i obvezu pripremanja odjeće navečer za drugi dan. Ova će navika sačuvati puno vremena i živaca kad krene škola, kako školarcu tako i vama.

Provedite zabavan vikend

Kako će se početak nove školske godine bližiti, tako ćete primijetiti da je dijete sve nervoznije i napetije, a možda to primijetite i kod sebe samih budući da nabavka svega potrebnog za novu školsku godinu nije nimalo laka i često iscrpi roditelje. Kako biste se malo opustili i zadržali pozitivan duh, isplanirajte vikend-izlet prije samog početka škole i priuštite djetetu nezaboravan izlet. Bez obzira na to imate li osnovnoškolca ili srednjoškolca, izlet veseli sve uzraste.

Ako imate prvašića, iskoristite ovo zajedničko vrijeme da ga opustite i napunite pozitivnom energijom pričajući mu o lijepim stvarima koje ga čekaju u školi poput novih poznanstava te stjecanja novih znanja i vještina.

Provjerite kako se osjećaju 

Nakon što ste prikupili sve potrebno za početak nove školske godine, prije samog početka poželjno je i otvoreno razgovarati s djetetom i pitati ga kako se osjeća uoči povratka u školske klupe te postoji li nešto što ga muči.

Foto: 123RF

Najteže je prvačićima pa stručnjaci roditeljima savjetuju da s njima više razgovaraju o tome što ih sve u školi očekuje, čak i da odu u šetnju s njima do škole, pokažu im zgradu i slično. Najvažnije je da dijete osjeća da su roditelji uz njega što god se dogodilo, da mu budu podrška i da pokažu da vjeruju u njega. Nakon što počne nova školska godina vrlo je važno i da otpočetka budete uključeni u sva događanja pa na dnevnoj bazi razgovarajte s djetetom o tome što se događa u školi i treba li mu pomoć oko nečega. Ovo, naravno, vrijedi za osnovnoškolce, sa srednjoškolcima ćete morati biti dosta mudriji od ovog i saznati to na manje napadan način.