Šatro/ Poslodavci u BiH traže da se uvede mobilna infuzija u kancelarije umjesto bolovanja za radnike

Udruženje poslodavaca “Robovlasnici smo, e pa šta” uputilo je inicijativu Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da se u hitnom postupku odobri uvođenje mobilnih infuzija u kancelarije kojima bi se zamijenila radnička bolovanja i odsustvovanja s posla uslijed spriječenosti za rad.

“Vrijeme je krajnje da se uvede neki rad, red i disciplina u redove zaposlenih koja nam nedostaje godinama. Pa ne mogu poslodavci više ispaštati zbog predugih i prestrašnih bolovanja njihovih radnika koji su svako malo na nekim odmorima i kao bolovanjima. Ova inicijativa postiže obostrano zadovoljstvo. S jedne strane, poslodavci će moći da imaju radnika na radnom mjestu, te da na istog računaju, a radnici će moći da prime zdravstvenu njegu koja im je neophodna, a da istovremeno zadrže posao i zadrže isti nivo plate koju su imali i prije nego što su se razboljeli.

Na ovaj način bismo smanjili i broj radnika koji bez razloga odsustvuju s posla na minimum. Eventualno bi se, baš nekome ko mora, moglo odobriti da odsustvuje sat ili dva s posla zbog neke eventualne operacije ili nečeg sličnog. Mada mi radimo i na tome da svaka kancelarija bude opremljena i svim potrebnim aparatima za vršenje operacija tako da je moguće da će i to sve biti sređeno na vrijeme”, izjavio je za portal šatro predsjednik Udruženja Amar Bič.

Predmetna inicijativa je pokrenuta zbog velikog broja, kako poslodavci navode, neopravdanih odsustvovanja s posla velikog broja radnika zaposlenih u privatnom sektoru.