Za mjesec dana u Općoj bolnici pet poroda trudnica pozitivnih na Covid 19

Dnevna statistika broja pregleda, hospitalizacija i pruženih usluga u JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ pokazuje da je sekundarni nivo zdravstvene zaštite u potpunosti odgovorio svojim obavezama u vrijeme pandemije koronavirusa.

Precizne podatke i aktivnosti prezentirao je i v.d. direktora Ismet Gavrankapetanović prošle sedmice zastupnicima Skupštine KS. Stalne optužbe generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović kako Opća bolnica ne liječi pacijente oboljele od Covid 19 direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović ne komentariše. Poručuje da ne želi ulaziti ni u kakve sukobe ni svađe jer nema ni vremena za to.

Profesor Gavrankapetanović navodi jasne brojke. Otkako je preuzeo dužnost v.d. direktora 1. jula izvršeno je pet poroda trudnica zaraženih koronavirusom, a sve bebe su zdrave. Porodilje su ostale na daljem tretmanu u Općoj bolnici u izoliranim sobama. Također, na liječenju u Općoj bolnici je i troje djece. Samo noćas je primljeno dvoje na hirurgiju.

“Pratimo uputstva epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo. Stalno testiramo i restestiramo. Liječimo desetine korona pozitivnih o čemu postoje podaci u Zavodu za javno zdravstvo KS. Pacijenti koji razviju respiratorne sindrome prema naređenju Ministarstva zdravstva odnosno Kriznog štaba Ministarstva zdravstva iz juna mjeseca upućujemo na Podhrastove“, kaže profesor Gavrankapetanović.

Navodi da su za mjesec dana imali skoro 1.000 prijema u Opću bolnicu i 400 operativnih zahvata, desetine hiljada pregleda. Na današnjoj sjednici Skupštine KS u raspravi zastupnika istaknuto je kako je primarni i sekundari nivo zdravstvene zaštite preopterećen, te se u zaključcima Klubova NIP-a, Naše stranke, SDP BiH i NBL-Samostalni zastupnici koje su podržala 23 zastupnika obavezuje KCUS da poveća kapacitete izolatorija i na Infektivnoj klinici i drugim bolničkim kapacitetima umjesto da se uspostavi privremeni izolatorij na Bjelavama sa neadekvatnim uslovima.

Također je zatraženo da Vlada KS i Ministarstvo zdravstva preduzmu sve uslove za unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite i angažuju medicinsko osoblje sa evidencije nezaposlenih i penzije.