Prepis Povelje Kulina bana će biti dostavljen muzejima i bibliotekama u Kanadi

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, profesor Emir Ramić, je učestvovao na Tribini koja je održana u sarajevskom hotelu Evropa povodom 831. godišnjice od izdavanja Povelje Kulina bana u organizaciji udruženja “Bosfor” pod nazivom “Za Kulina bana i dobrijeh dana – 831. godišnjica Povelje Kulina bana”.

Povelja Kulina bana predstavlja prvi sačuvani pisani dokument na bosanskom jeziku, koji je srednjovjekovna bosanska država u vrijeme Kulina bana potpisala, te potvrđuje višestoljetnu postojanost bosanske države i historije bosanskog jezika i pismenosti.

Poveljom se daje sloboda kretanja po teritoriji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, reguliše trgovinske i druge odnose i slobode. Povelja daje poruke o postojanju Bosne, a zatim otvara ona pitanja koja su i danas aktuelna, koja Evropa traži, a to su pitanja slobodnog protoka robe, novca i ljudi. Kulin ban je osnovao prvu tolerantnu, prvu i jedinu oficijelnu multireligijsku, multikulturnu i multinacionalnu državu toga doba na tlu Evrope.

Profesor Ramić je naglasio da su Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike prije pet godina zatražili od organa države BiH da pokrenu proceduru vračanja orginalne Povelje, jednog od najvažnijih državničkih dokumenta iz Carske bibliotekae u Sankt Petersburgu Bosni i Hercegovini koja njoj i jedino pripada.

Imajući u vidu da je Povelja najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije, prvi diplomatski dokument izdan od vladara Bosne vladaru druge države, Ramić smatra da 29. avgust, dan kada je napisana Povelja treba biti državni blagdan u Bosni i Hercegovini jer ona 831 godinu univerzalno svjedoči bosanskohercegovačku državnost, bosanski narodni jezik i bosansku pismenost.

Smatra da naučno istraživačke organizacije i instituti trebaju više istraživati značaj Povelje. Posebno je naglasio potrebu izučavanja Povelje u obrazovnim institucijama u i van BiH sa posebnim naglaskom izučavanja u dopunskim školama bosanskog jezika u dijaspori.

Profesor je rekao da će prepis Povelje biti dostavljen određenim muzejima i bibliotekama u Kanadi smatrajući da se slično treba odraditi u svim državama gdje ima više građana BiH.