Realiziran projekat “Mladi i naslijeđe”

Udruženje Bosanske rukotvorine – Bhcrafts u proteklom periodu realiziralo je projekat „Mladi i naslijeđe“.

Pomenuti projekat je finansijski podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

U sklopu projekta „Mladi i naslijeđe“ BHcrafts je obezbijedio besplatne radionice na temu kulturnog naslijeđa i nematerijalne kulturne baštine, socijalnog poduzetništva, razvoj biznis ideje, kao i praktične radionice u izradi filcanih predmeta. Učesnici radionica su, uz pomoć instruktorice, imali priliku da se upoznaju sa filcanjem, koje je najstarija tehnika ručnog rada na ovim prostorima, kao i da izrade filcane predmete, koje su po završetku radionice zadržali za sebe.

Zbog epidemiološke situacije i sigurnosti učesnika, radionice su dalje realizirane online, putem Zoom aplikacije. Kroz besplatne edukacije je prošlo skoro 100 učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata fakulteta sa područja općine Centar, kao i dvadesetak štićenika Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama.

Cilj projekta je bio predstaviti tehniku ručnog rada mladima, te ih zainteresirati za nematerijalno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Radionice su prilagođene različitim uzrastima, te su srednjoškolci i studenti slušali predavanje o socijalnom poduzetništvu i mogućnosti razvoja biznis ideje baziranoj na kulturnoj baštini, po modelu rada BHcrafts, saopćeno je iz Općine Centar.