Rusku vakcinu protiv koronavirusa smiju primiti samo osobe starije od 18 godina

Rusija je 11. augusta objavila da ima sigurnu vakcinu protiv koronavirusa, međutim vakcinu mogu primiti samo osobe između 18 i 60 godina.

Iduće sedmice kreću u treću fazu testiranja cjepiva, koje će primiti više od 40.000 njihovih dobrovoljaca u 54 medicinska centra. Dužinu trajanja imuniteta baziraju na ranijim istraživanjima, ali ističu da njihovo cjepivo jamči potpuni imunitet i sigurno je za upotrebu.

Ispitivanja su proveli na životinjama, pa tako i primatima, dok je cjepivo, koliko je zasad poznato, primilo i nekoliko desetaka ljudi, dobrovoljaca.

Putin objavio kako je među njima i njegova kći. Ruski su znanstvenici jučer na konferenciji na kojem je online sudjelovalo mnogo novinara iz cijeloga svijeta otkrili da će podatke o prve dvije faze ispitivanja cjepiva objaviti u znanstvenim časopisima do kraja ausugta. Ipak, ono što zasad otkrivaju jest to da su nuspojave kod onih koji su cjepivo primili vrlo blage i uobičajene.

Konferenciju za novinare održali su Alexander Gintsburg, direktor Gamaleya istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju, koje na cjepivu radi, Denis Logunov kao njegov zamjenik i Kirill Dmitriev, čelni čovjek RDIF-a, ruskog fonda za investiranje.

Podaci o vakcini dostavljeni su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, naglasio je čelnik investicijskog fonda, ali i u nekoliko zemalja zainteresiranih za sudjelovanje u ovoj, kasnoj fazi istraživanja.
Među njima su Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Brazil, Saudijska Arabija i Filipini.

Najmanje je još četiri do pet cjepiva u svijetu u trećoj fazi ispitivanja, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Rusi su jučer naglasili da će treću fazu njihova ispitivanja pratiti i strane organizacije za klinička ispitivanja.

“Razvili smo cjepivo i završavamo drugu fazu kliničkog ispitivanja”, rekao je jučer Alexander Gintsburg, direktor Istraživačkog instituta Gamaleya u Moskvi.

Ruski je regulator, dodao je, analizirao njihovu tehnologiju i rezultati su dobri, odgovorio je, izuzetno zadovoljan ruskim rezultatima koji će, kaže, itekako poslužiti i u njihovim budućim istraživanjima. Svaka od dvije doze cjepiva, objasnio je, nosi različite vektore humanog adenovirusa, koji inače ne uzrokuje koronavirus.

Ruski znanstvenici otkrivaju da njihova vakcina jamči visoki imunitet. Kako su, od objave ruskoga otkrića, rekli brojni svjetski naučnici ključno je da utrka u stvaranju cjepiva, odnosno politika koja iza nje stoji, ne bude važnija od sigurnosti svih onih koji će cjepivo primiti. Ispitivanja traju i godinama, dok je za koronavirus napravljeno već nekoliko cjepiva u završnim fazama ispitivanja.

Pokaže li se bilo koje od tih cjepiva preuranjenim i nesigurnim, to bi, dugoročno, moglo poljuljati povjerenje ljudi u imunizaciju općenito, piše 24 sata.