Svijete šta radiš?!/ Najnovija istraživanja pokazuju milione tona plastike koja pluta Atlantskim okeanom

Prema najnovijim naučnim istraživanjima objavljenim u časopisu Nature Communications, u Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 miliona tona plastičnih predmeta.

Prof. Jamie Woodward, stručnjak za zagađenje plastikom, sa Sveučilišta u Manchesteru, kazao je kako rezultati potvrđuju ranija istraživanja da su gomile mikroplastike u okeanima puno veće nego što se to pretpostavljalo.

Takva količina plastike od 21 miliona tona mogla bi u potpunosti napuniti gotovo hiljadu kontejnerskih brodova, prenosi BBC.

Istraživanje koje je predvodio britanski Nacionalni centar za okeanografiju, obuhvatilo je nivoe prvih 200 metara okeana tijekom ekspedicije po sredini Atlantika.

Katsia Pabortsava, iz Nacionalnog centra za oceanografiju, koja je vodila istraživanje, rekla je da su mjerenjem mase vrlo malih plastičnih čestica, ona i njene kolege došli do zaključka da je količina plastike u okeanu puno veća od prethodne slike. Kao razlog tome je navela da prije nisu mjerili najmanje sitne čestice.

U svojoj ekspediciji, od Velike Britanije do Falklandskih otoka, otkrili su i do 7.000 čestica po kubnom metru morske vode.

Analizirali su svoje uzorke na tri najčešće korištena i najčešće odbačena polimera – polietilen, polipropilen i polistiren, materijali koji se često koriste u pakiranjima.