Šatro/ Političari traže nadoknadu za odvojeni život i na online sjednicama

Sindikat političara u Bosni i Hercegovini na hitnoj sjednici je donio odluku da se prema državnim, entitetskim, ali i nižim nivoima vlasti, proslijedi inicijativa da se naknada za odvojeni život isplaćuje i za online sjednice, na kojima učestvuju uglavnom preko video linka iz svojih domova.

Kako kažu, ne znaju kako će nadoknaditi odvojeni život od sekretarica.

Budući da smo mi u toku radnog vremena vezani za veliki broj kolegica i kolega, smatramo da ova odvojenost od njih mjesecima treba biti regulisana na adekvatan način. Topli obrok smo uspjeli zadržati, ali ko će nama nadoknaditi odvojeni život od sekretarica, vozača, partijskih i nepartijskih kolega“, pitaju se u Sindikatu političara.

Također, jedna od inicijativa koja je upućena prema zakonodavnim i izvršnim tijelima odnosi se na visinu iznosa toplog obroka.

Zastupnici, ministri, sekretari, pomoćnici, zamjenici, i ostali politički predstavnici u ovim tijelima navode da je topli obrok ostao nepromijenjen bez obzira na novonastale okolnosti zbog pandemije koronavirusa.

Pored svih tih ljudi od kojih smo odvojeni, mi smo mjesecima odvojeni i od restorana. Smatramo da iznos za topli obrok koji dobijamo kod kuće ne može biti srazmjerno isti toplom obroku koji dobijamo kad idemo na posao.

Tamo plaćamo spremljenu hranu, ambijent, uslugu, a ovdje hranu moramo sami spremiti, a gdje su ostale obaveze, online sastanci i sjednice? Smatramo da topli obrok u vrijeme pandemije treba biti bar duplo veći”, navode iz Sindikata i pozivaju na hitno donošenje nove zakonske regulative koja će ovo pitanje adekvatno tretirati.

Tekst je satiričnog karaktera i svaka povezanost sa stvarnim događajima je slučajna.