Zastrašujući rezultati istraživanja: Zemlja je izgubila 28 triliona tona leda od 1994. godine

Britanski naučnici su uz pomoć satelita istraživali površinu Zemlje te došli do zastrašujućih podataka da je s površine Zemlje nestalo ukupno 28 triliona tona leda od 1994. godine.

Naučnici sa Sveučilišta u Londonu, Edinburghu i Leedsu opisali su količinu gubitka leda kao “zapanjujuću”.

Ako se ledene ploče i glečeri nastave topiti ovom brzinom, svaki centimetar porasta nivoa mora značit će da će oko milion ljudi biti iseljeno iz svojih domova”, pojasnio je profesor Andy Shepherd, direktor Centra za polarno promatranje i modeliranje Sveučilišta Leeds, a prenosi The Guardian.

Također, upozoravaju da otapanje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje Zemljinu sposobnost reflektiranja sunčeve radijacije nazad u svemir. Led nestaje, a more ili tlo ispod njega upijaju sve više topline, čime se tako povećava zagrijavanje planeta.

U prošlosti su istraživači proučavali samo određena područja, kao što su Antarktika ili Grenland, promatrajući gdje, koliko i kako se led topi. Ovo je prvi put da je neko proučio cijelu površinu Zemlje, a otkriće do kojeg se došlo ostavilo nas je bez teksta”, izjavio je Shepherd.

Zaključak istraživača je da su sve regije pretrpjele razorna smanjenja ledenog pokrivača u posljednja tri desetljeća i da se ti se gubici nastavljaju.