Savjeti dermatologa: Zašto nastaje perut i kako je se riješiti

Perut je jedan od najčešćih beauty problema kad je riječ o kosi, a dermatolozi donose nekoliko koraka s kojima možete smanjiti ili riješiti simptome.

Ako ste ikad imali probleme s peruti, zasigurno znate koliko je to stanje vlasišta iritantno. Dermatolozi još uvijek ne znaju točan uzrok njezina nastanka, a pretpostavljaju da je riječ o različitim uzrocima – genetici, alergijama, osjetljivosti i neravnoteži kožnih mikroba. Dermatolozi su za Byrdie potvrdili kako ovo stanje nema veze s higijenom, odnosno učestalo pranje i šamponiranje kose neće utjecati na pojavu peruti. Naša koža ima vlastiti ciklus obnove kojim se postupno riješava odumrlih stanica kože.

“Perut se pojavljuje kad dođe do povećane izmjene stanica i neravnomjerne prirodne eksfolijacije. Rezultat su svrbež i iritacija kože koji su povezani sa suhoćom kože, a mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela ili vlasišta”, objasnili su dermatolozi za Byrdie.

Dodali su da je pogrešno mišljenje da se perut pojavljuje samo kod osoba sa suhom kožom ili suhim vlasištem. Naime, to je česta pojava i na masnijem vlasištu, a može se pojaviti, iako rijeđe, i na obrvama ili bradi. Svi koji imaju problem s peruti, žele samo jedno – brzo je se riješiti, a dermatolozi su za Byrdie podijelili nekoliko savjeta kojima se možete pokušati riješiti peruti.

Za početak, bitno je utvrditi stanje vlasišta. Ako sumnjate na perut, vjerojatno ste u pravu, no prije nego što započnete s tretiranjem vlasišta, budite sigurni da nije riječ o druge dvije mogućnosti. Dermatolozi objašnjavaju da se perut često može zamijeniti sa suhim vlasištem koje se lagano ljušti, a takve promjene se mogu pojaviti s promjenom godišnjih doba. Ako je riječ tek o suhom vlasištu, problem se može riješiti upotrebom hidratantnijim proizvoda za njegu kose. S druge strane, perut se može prepoznati po stanicama kože koje “otpadaju” u srednje velikim do velikim nakupinama i pritom su malo masne. Druga mogućnost su esktremniji simptomi koji upućuju na upalno stanje kože, poznatije kao seboroični dermatitis. Simptomi su ljuštenje kože, iritacija, crvenilo, a ponekad i bolni čirevi, dok je perut potpuno bezbolna. Ako osjetite prethodne simptome, važno je posjetiti dermatologa jer se seboroični dermatitis ne može liječiti lijekovima bez recepta te zahtijeva posebnu njegu.

Kad utvrdite da je stvarno riječ o peruti, uputite se u najbližu ljekarnu, no pripazite na sastav proizvoda koje kupujete. Potražite one proizvode koji u svojim formulama imaju anti-gljivična svojstva. Najbolje se savjetovati sa stručnjakom jer neki proizvodi mogu biti pregrubi za vlasište. Duljina liječenja će ovisiti o pojedincu, no ako nakon nekoliko tjedana ne primijetite nikakvu promjenu, vrijeme je za posjet dermatologu. Važno je napomenuti da se perut uvijek može vratiti pa će nekima možda biti potrebni kontinuirani tretmani.

Nadalje, u rutinu ubacite ulja kao što su ona od ružmarina, lavande ili ekstrakt zelenog čaja. Osim što finu mirišu, oni mogu imati umirujući učinak na simptome peruti. Dermatolozi su za Byrdie preporučili i korištenje salicilne kiseline koja izvorno potječe iz vrbine kore. Najčešće se koristi u borbi protiv akni, ali pomaže i u regulaciji vlasišta. Prednost ovih proizvoda je ta što se mogu dugoročno koristiti jer su nježni za vlasište. Budući da imaju blaži učinak, potreban je duži period da rezultati budu vidljivi.

Bez obzira na to imate li probleme s peruti, dermatolozi predlažu dubinske tretmane koji opuštaju vlasište, a rezultat je lijepa i njegovanja kosa. Dubinski tretman je neophodan za one koji muku muče s peruti, a posebnu pozornost treba obratiti na održavanje hidratacije. Osim tog, posebnu pozornost dajte i češljanju. Iako zvuči pomalo old school, može pomoći u rješavanju problema jer se potiče cirkulacija.

Na kraju, ako niti jedan savjet ne dovede do željenog rezultata, najbolje je posavjetovati se s dermatologom koji će preporučiti potrebne proizvode. Stručnjaci za Byrdie kažu kako je najčešće riječ o proizvodima koji su malo jača verzija šampona za kosu s ljekovitim svojstvima. Važno je izbjegavati proizvode sa sulfatima jer oni mogu biti izrazito grubi za vlasište.