Savjeti uz koje ćete se riješiti peruti i imati potpuno čistu kosu

Jedan od glavnih uzročnika peruti je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem uzrokuje upalu.

Na perut utječe i pojava bolesti poput dermatitisa, pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uvjeta. Perut često, osim ljuštenja kože, prate popratne pojave poput svraba, a u težim slučajevima crvenilo, peckanje i opća neugodnost.

Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno vremena za izlječenje.

Najčešći uzroci pojave peruti su alergije, izloženost stresu, upotreba pogrešnih preparata za njegovanje kose, klimatski uvjeti i promjena temperature (nagla izmjena toplog i hladnog), ali pretjerano konzumiranje slane, kisele ili ljute hrane, te alkohola.

Za spriječavanje nastanka i širenja peruti posebno se ističe aloe vera gel, koji se smatra najučinkovitijim načinom za ublažavanje i suzbijanje peruti. Tu je i mješavina maslinova ulja te svježeg korijena đumbira. Smjesu je potrebno utrljati u tjeme prije pranja kose i dobro izmasirati.

Perut će ublažiti i topla uljna mješavina od bademovog i maslinovog ulja. Njome treba masirati tjeme i vlasište pa oprati kosu, piše 24sata.hr. Učestalost pranja kose ovisi o izraženosti promjena i šamponu koji se koristi, a obično je to dva puta sedmično.