Selektor Bajević: Cilj su prva tri mjesta u Ligi nacija, želim da svi dođu zdravi na okupljanje

Povodom objavljivanja spiska reprezentativaca BiH za utakmice Lige nacija protiv Italije i Poljske, danas je održana konferencija za štampu u kojoj su se javnosti obratili selektor Dušan Bajević te njegovi pomoćnici Slaven Musa i Rusmir Cviko.

Zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom konferencija je održana online, a novinari su postavljali pitanja putem službenog e-maila.

Na pitanje šta očekuje od utakmica u Ligi nacija te kojim bi bodovima bio zadovoljan u utakmicama protiv Italije i Poljske, Bajević je rekao:

“Cilj je da se plasiramo što više. Dakle, prva tri mjesta. U susretima protiv Italije i Poljske zadovoljan bih bio sa šest bodova, ali pitanje je koliko je to realno.”

Ističe kako želi da svi igrači dođu u Zenicu u najboljem zdravstvenom stanju kako bi okupljanje iskoristili na najbolji mogući način.

“Želja mi je da svi dođu zdravi na okupljanje, da ne bude problema sa koronom. Okupit ćemo se 31. augusta u Zenici gdje ćemo imati optimalne uslove za rad. Tu ćemo biti do 3. septembra kada idemo u Italiju. Za ta tri dana pokušat ćemo uraditi nešto te se bolje upoznati”,kaže Bajević.

Novinari su željeli znati zašto na spisku nema Dennisa Hadžikadunića i Anela Ahmedhodžića, koji su izrazili želju da nastupaju za našu reprezentaciju ali nisu dobili poziv.

“Pregledali smo mnogo njihovih utakmica i smatramo da su kvalitet za reprezentaciju. Zvjezdan Misimović je razgovarao s njima i njihovim roditeljima, oni su izrazili želju da zaigraju za BiH, ali ne možemo uticati na dužinu procedura i to je jedini razlog. Nadamo se da će se procedura završiti i za naredno okupljanje u oktobru da ćemo ih imati na raspolaganju”, kazao je trener reprezentacije BiH Slaven Musa.

U kakvom se zdravstvenom stanju nalazi Senad Lulić rekao je trener Rusmir Cviko.

“Mi smo razgovarali sa Lulićem, imao je jednu povredu od koje se nije oporavio. Nadam se da će uspjeti da se zaliječi u ovih mjesec dana i da bude na raspolaganju za oktobarske utakmice”, naglasio je Cviko.

Cviko je također dao odgovor i na pitanje zašto su u reprezentaciju pozvani Bešić i Šabanadžović, koji nisu puno igrali.

“Ne bih se složio da Bešić nije igrao mjesecima. Nisu igrali ni ostali zbog korone. Istina je da nije bio standardan, ali zaslužio je da bude u reprezentaciji svojim ranijim nastupima. Anel Šabanadžović je jedan od naših najperspektivnijih igrača, bio je jedan od najboljih u U-17, U-19 i U-21 reprezentaciji. Naš stav je da se moramo okrenuti mlađim igračima i uključivati ih u seniorsku reprezentaciju, odlučili smo da u ovom trenutku to bude Šabanadžović. Na vagi smo bili sa njim i Demirovićem”, rekao je Cviko.

Novinare je također zanimalo zašto su u reprezentaciju pozvana samo dva igrača iz Premijer lige BiH, na šta je odgovorio Slaven Musa.

“Pratimo našu ligu, dosta smo gledali igrača. Želimo uključiti igrače koji neće biti samo broj, nego biti i u konkurenciji za nastup. Naše je mišljenje da Cipetić i Šerbečić ispunjavaju taj kriterij”, naglasio je Musa.