Stvari za koje do sada niste imali vremena: Učinite ovo ljeto ljepšim

Trenutna situacija vjerovatno je i vama, kao i nama, daleko od idealne. Svi smo imali planove za 2020. godinu koji nam sad izgledaju kao znanstvena fantastika, a daljnje planiranje smo stopirali jer čak ni najveći stručnjaci svijeta ne znaju šta nas još očekuje.

To ipak ne znači da ne možete planirati zabavu i opuštanje ovog ljeta. Izvucite najbolje iz trenutne situacije, ostanite pozitivni i uživajte u ljetu. U članku donosimo nekoliko aktivnosti za koje najčešće nemamo vremena ili ih stalno odgađamo. Neka ljeto 2020. bude ljeto kad ste ih konačno realizovali, prenosi index.hr .

Kampovanje s porodicom

Ako vas je ova ideja oduvijek privlačila, no mislili ste da će zahtijevati puno vremena za planiranje i pripremu te ponešto odricanja zbog života u šatoru, iznenadit će vas koliko je jednostavno organizovati kampovanje. Prvo što će vam trebati jest šator, koji se mogu naći po povoljnim cijenama.

Kampovanje
Foto: 123RF. Press

Poznato je da je BiH prepuna prirodnih bogatstava, a svoje mjesto za kampovanje možete pronaći u blizini mnogobrojnih jezera, planina i rijeka.

Počnite pisati dnevnik

Poznato je da zapisivanje misli pozitivno utječe na naše psihičko zdravlje, no najčešće nemamo vremena za to. Ljeto i godišnji odmori pravo su vrijeme da date šansu pisanju dnevnika.

U posljednjih dvadesetak godina postoje istraživanja o pozitivnim učincima vođenja dnevnika u odrasloj dobi. Prilikom zapisivanja rukom aktivira se lijeva strana našeg mozga, poznatija i kao ona koja krije kreativnost i osjećaje. Kad se ona aktivira, dolazimo do novih informacija i saznanja o sebi, najčešće onih kojih dotad nismo bili svjesni.

Ako se odlučite na vođenje dnevnika, preporučuje se da ga pišete rukom i hemijskom olovkom, nikako na računaru ili raznim aplikacijama jer kad pišemo rukom spajamo svoju tjelesnu i psihičku djelatnost ujedno te si dopuštamo i pauze u procesu oblikovanja poruke.

Dnevnik
Foto:123RF. Press

Za početak, uzmite sedmicu ili dvije probnog perioda, a kako biste bili sigurni da ćete se posvetiti pisanju dnevnika, postavite si neka pravila, poput toga kad ćete, koliko i šta pisati.

Dnevnik vam može pomoći da shvatite gdje se trenutno nalazite u životu, ali i kamo želite stići. I to potpuno besplatno.

Postanite koktel-majstor

Napravite ljetne koktele kod kuće, pozovite prijatelje i uživajte na terasi, balkonu, u dvorištu ili pored prozora. Možda najjednostavniji, a najpopularniji koktel kojim možete iznenaditi prijatelje jeste mojito, kubanski koktel koji je postao planetarno popularan zahvaljujući Ernestu Hemingwayu, kojem je to bio jedan od omiljenih koktela.

Koktel
Foto: 123RF. Press

Za njega će vam trebati:

6 svježih listova mente
60 ml đusa od limete
20 ml šećernog sirupa (možete ga napraviti miješajući šećer i vodu u jednakim omjerima)
59 ml ruma
malo limunovog praška

Pomiješajte sve sastojke, čašu napunite mrvljenim ledom te napunite čašu pićem. Po želji dodajte kriške limete.